fbpx
Onderwerpen

IJslandse Bardarbunga vulkaan onverminderd actief

De IJslandse Bardarbunga (Bárðarbunga) vulkaan blijft zeer actief.

Monitoren
Tussen middernacht en 06:00 vaochtend zijn er ruim 400 aardbevingen geweest, meeste op een diepte van 8 tot 12 km. Enkele waren hoger gelegen: zo’n 4 km diepte. Vlak voor middernacht is de zwaarste beving tot nu toe gemeten met een kracht van 4,8. De laatste dagen zijn ook veel aardbevingen in de caldera geweest op een diepte van 2 tot 6 km. Het meteorologische instituut van IJsland neemt aan dat dit komt doordat de magma weg wordt gedreven van de kamer onder de caldera. De Icelandic Met Office houdt de bevingen scherp in de gaten. Er zijn extra meetpunten geplaatst op en in de gletser op de vulkaan.

Oranje
De waarschuwingskleur blijft onveranderd oranje. Er is geen aanduiding dat de vulkaan uit gaat barsten. voorgaande series van aarbevingen leverden geen uitbarsting op, maar daarmee is het niet uitgesloten. De activiteit neemt in ieder geval tot nu toe niet af.

Vluchten
De kustwacht heeft een De Haviland Dash 8 Q300 (TF-SIF) volledig tot de beschikking van de onderzoekers gesteld.

Meer nieuws
Al het nieuws over deze mogelijke aswolk.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button