fbpx
Onderwerpen

Aardbeving & kleine uitbarsting IJslandse Bardarbunga vulkaan: code rood

Er heeft gister een kleine uitbarsting van de Bardarbunga vulkaan plaatsgevonden en de zwaarste aardbevingen onder de vulkaan tot nu toe.

IJslands meteorologisch instituut:

Presently there are no signs of ongoing volcanic activity. The aviation color code for the Bárðarbunga volcano remains red as an imminent eruption can not be excluded.

Bardarbunga
Vannacht zijn er twee aardbevingen geweest in de Bardarbunga caldera, één met een kracht van 5,3 en de andere ongeveer 5. Beide bevingen vonden plaats op een diepte van 5 km. Het zijn de sterkste bevingen tot nu toe, eerder was 4,3 gemeten. Afgelopen dagen zijn er duizenden kleine aardbevingen geweest, bijna allemaal met een maximale kracht van 3 op de schaal van Richter. De beving van vannacht was de krachtigste sinds 1996 toen er een uitbarsting was.
De wetenschappers denken dat de aardbevingen worden veroorzaakt doordat het magma stroomt en er daardoor drukverschillen optreden. Het magma lijkt van onder de caldera te stromen naar een 25 km lange ondergrondse dijk die van de Bardarbunga naar de Dyngjujökull loopt.

Dyngjujökull
Gister om 14:04 was er een aardbeving met een kracht van 4,5 onder de Dyngjujökull gletsjer. Dyngjujökull maakt deel uit van het Bardarbunga vulkaanstelsel. Vervolgens werd om 14:10 een kleine uitbarsting van lava gedetecteerd. De uitbarsting is onder het ijs, wat op dat punt 150-400 meter dik is. Het zou tot 20 uur kunnen duren tot het lava boven het ijs uitkomt, ook is het mogelijk dat het lava niet door het ijs heen breekt. Zondagochtend waren er nog geen tekenen van het lava.

Code rood
De uitbarsting heeft ervoor gezorgd dat een code rood voor de luchtvaart is afgegeven. Er zijn observatievluchten uitgevoerd, waaruit niet blijkt dat er vulkanische activiteiten zijn. Er zijn geen wezenlijke veranderingen aan de gletsjer te zien. Hoewel er geen aanwijzingen zijn voor meer vulkanische activiteit blijft het code rood, omdat een uitbarsting niet uitgesloten kan worden. Een deel van het IJslandse luchtruim is gesloten wegens een mogelijke uitbarsting. Het gebied is 100 bij 140 nautical miles en bevindt zich rond de vulkaan.

Eyjafjallajokull
In 2010 barstte deze vulkaan uit, ook hierbij lag er een gletsjer bovenop. Het grootste deel van het Europese luchtruim is 6 dagen gesloten geweest. Dat raakte ruim 10 miljoen reizigers en kostte € 1,5 miljard.

Meer nieuws
Al het nieuws over deze mogelijke aswolk.

Een echte KLM 747 liefhebber?

Bestel de 747 Afscheidskalender dan hier!

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button