fbpx
Onderwerpen

Aardbevingen Bardarbunga vulkaan naar noorden, activiteit zelfde

De aardbevingen in IJsland blijven onverminderd doorgaan, magma is aan het bewegen.

Noorden
Het IJslandse meteorologische instituut meldt dat er geen aanwijzingen zijn dat de intensiteit van de activiteit afneemt. De aardbevingen worden steeds noordelijker gedetecteerd. Dit betekent dat het magma zich verplaatst, weg van de Bardarbunga vulkaan. Dit is goed te zien op onderstaande kaart:

©Icelandic Met Office

Each earthquake is represented by a circle. The size of the circle indicates the magnitude. The timing is colour coded, see the bar to the right of each map. The map shows earthquakes since the onset of this seismic event (counting days). The date and timing of each map is in the lower right hand corner.

Vandaag zijn tot 11 uur al 500 bebingen gemeten. Zwaarste had een kracht van 5,7, het hoogste tot nu toe. Deze beving was onder de Bardarbunga vulkaan. De meeste andere beving zijn daar zo’n 40km van verwijderd. Gister zijn tot 19:00 1.200 aardbevingen gemeten. Meer dan 20 hadden een kracht van 3 of 4. Eén aardbeving bevond zich wel onder de Bardarbunga vulkaan en had een kracht van 5,1. Verder bleef het rustig onder die vulkaan.

Het pad van aardbevingen laat een dijk van magma zien, inmiddels 40 km lang. GPS data laat zien dat het ongeveer 350 miljoen kubieke meter magma betreft. Afgelopen 24 uur is er 50 miljoen kuub bijgekomen. Er zijn drie scenario’s meest waarschijnlijk:

  • De beweging van het magma stopt en de aardbevingen nemen geleidelijk af
  • De dijk bereikt de oppervlakte wat voor een uitbarsting zorgt. Meest waarschijnlijk is de plek op het noordoostelijke puntje. Hier ligt geen gletsjer. Dit zal leiden tot een beperkte uitbarsting en asproductie.
  • Mocht de dijk toch omhoog komen waar wel een gletsjer ligt dan kunnen er overstromingen zijn en mogelijkexplosieve asproducerende activiteiten.

Andere scenario’s zoals een uitbarsting van de Bardarbunga vulkaan zijn niet voor de hand liggend maar worden ook niet uitgesloten.

Meer nieuws
Al het nieuws over deze mogelijke aswolk.

Lees UP een jaar lang advertentievrij voor €24!

Advertenties zijn helaas noodzakelijk om de redactie draaiende te houden. Advertentievrij UP lezen kan echter ook, voor €24 per jaar. Ja, ik steun UP en lees de site een jaar lang advertentievrij.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button