fbpx
OnderwerpenVliegtuigen

Airbus wil 14 uur over water mogen vliegen met A350

Airbus maakt testvluchten om een ETOPS-420 certificering te krijgen.

ETOPS
Airbus maakt testvluchten gaan maken waarin bewezen wordt dat het toestel tot 7 uur van een luchthaven verwijderd kan zijn. De eerste vlucht is al uitgevoerd. Omdat de A350 ‘maar’ twee motoren heeft moet de bouwer aantonen hoe lang het toestel op één motor kan vliegen. Dit is de ETOPS certificering: Extended-range Twin Operations. Met een ETOPS-420 (minuten) kan zo goed als elke route worden gevlogen. Met een 7-uur omleidingstijd kan London-New York op één motor worden gevlogen. De langste ETOPS-tijd is nu de 787 en de 777 met 330 minuten.

Certificering
Airbus moet laten zien dat het toestel deze tijd aankan. Ook moet bijvoorbeeld duidelijk zijn dat electrische systemen en brandblusinstallaties dit aankunnen. Met de ETOPS kan de Airbus langer in de lucht zijn en directere routes kunnen vliegen, wat scheelt in kosten. Veel piloten kunnen een hele carriere vliegen zonder ooit een motor uit te hoeven zetten met de huidige generaties motoren.

Viermotorige toestellen
Voor viermotorige toestellen gelden andere regels, omdat er altijd 3 motoren over zijn als een uitvalt. Zo vloog een Emirates A380 ‘gewoon‘ naar de Emiraten nadat de motor vlak na opstijgen uit New York uitgevallen was.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button