Malaysia Airlines gaat in een herstructurering onder andere snijden in routes en een kwart van het personeelsbestand.
Personeel
Bij Malaysia werken nu 19.577 mensen en dat is veel voor een maatschappij met 108 vliegtuigen. Singapore Airlines (103 toestellen) heeft 5.000 minder personeelsleden. Daar wil Malaysia ook naar toe. Tussen de 4.500 en 5.500 zullen het bedrijf moeten verlaten. Malaysia hoopt dit op vrijwillige basis te kunnen doen. Door het hele bedrijf heen zullen mensen weg moeten, van hoog tot laag. Ook zullen CAO’s niet gerespecteerd kunnen worden.
Lege vliegtuigen
Op social media zijn foto’s te zien van lege MAS vliegtuigen. Dit doet de maatschappij geen goed.
Thank you @MAS it is an amazing surprise! pic.twitter.com/ujlI6nCaWW
— Ping (@WanPingCoombes) August 17, 2014
Picture sent to me of a Malaysia Airlines flight out of Australia today to Asia | pic.twitter.com/3nrsdKIBmg
— Ricardo Goncalves (@BUSINESSricardo) August 15, 2014
Routes
Minder luceratieve routes zullen gestopt worden. Onder druk staan onder meer routes naar Frankfurt, Dubai, China en Australië. Kuala Lumpur is de concurrentie met Emirates te groot, MAS vliegt 1x per dag terwijl Emirates 4x vliegt. In China heeft de maatschappij veel passagiers verloren door de ramp met MH370. Van en naar Australië is een moeilijke markt waar veel maatschappij verlies lijden. Grote concurrent Air Asia X breidt de routes juist uit. Het vernieuwde Malaysia Airlines zal meer op de Oneworld partners gaan leunen om toch veel bestemmingen aan te kunnen bieden.
Verliezen
Een professor van Howard University heeft uitgerekend dat Malaysia momenteel $2,2 miljoen per dag verliest. Afgelopen 3 jaar heeft het met een verlies van $1,3 miljard gedraaid. Eén van de problemen is de CAO van piloten. Daarin is afgesproken dat een piloot maximaal 800 uur per jaar vliegt terwijl de industrie standaard 900 uur is. De Maleisische overheid staat tot 1.000 uur toe. Hierdoor zijn er meer piloten dan nodig in dienst.
Herstructureringsplannen
Kosten voor de nieuwe plannen zullen RM5 miljard gaan kosten. Dit is vooral om personeel uit te kopen, boetes te betalen voor het openbreken van contracten en om de strategiewijzigingen verder door te voeren. Eerder werd al bekend dat MAS geprivatiseerd gaat worden. Donderdag of vrijdag worden de nieuwe plannen naar verwachting aangekondigd.
Unieke kans: win een proefles elektrisch vliegen!
Kom op 5 april langs bij E-Flight Academy op Teuge Airport en maak kans op een proefles elektrisch vliegen.
