fbpx
IncidentenOnderwerpen

ICAO lanceert plan voor waarschuwingssysteem conflict gebieden

VN organisatie ICAO lanceert 2 proefprojecten om luchtvaartmaatschappijen te helpen informatie te delen over gevaarlijke of conflict gebieden.

Informatie delen
Na de ramp met MH17 hebben meerdere stakeholders aangegeven dat de informatiedeling niet of niet goed geregeld is. ICAO heeft een taskforce opgericht om risico’s in kaart te brengen. HEt eerste project is om te kijken naar het bestaande NOTAM systeem (Notice to Airmen). Kan dit zo worden ingericht dat dringende en kritieke risico informatie beter gedeeld wordt.

Het tweede project wordt door nog onbekende “key ICAO partners” geleid. In dit project wordt gekeken of een nieuw gecentraliseerd systeem kan worden opgezet voor direct delen van conflict zone informatie.

“These recommendations will help to ensure the safety of civilian passengers and crew, no matter what airline they are flying on or where they are flying,” zegt David McMillan, hoofd van de task force, in een mededeling.

De taskforce is opgezet nadat MH17 is neergehaald boven Oost-Oekraïne, waarbij 298 mensen de dood vonden. ICAO kan luchtruimen niet openen of sluiten en het geeft ook geen informatie over locaties waar raketten vliegtuigen zouden kunnen neerhalen. Het zal lastig zijn om ICAO de taak te geven om adviezen over vluchtroutes te geven. ICAO is onderdeel van de VN en alle landen maken weer onderdeel uit van de VN. HEt zal een politiek spelletje worden, waarbij landen niet teveel willen prijsgeven. Een luvhtruim sluiten scheelt ook veel inkomsten voor het land en zal waarschijnlijk zoveel mogelijk tegen worden gegaan.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button