fbpx
IncidentenOnderwerpen

Ook Askja vulkaan IJsland verhoogd risico uitbarsting

Na de Bardarbunga is ook het risiconiveau van een tweede vulkaan op IJsland verhoogd.

Askja
Het veiligheidsrisico is naar code geel verhoogd, dit is niveau 3 op een vijfpuntschaal. Er is al dagen een ondergrondse magmastroom een soort dijk aan het opbouwen vanaf de Bardatbunga naar het noorden. Die dijk is nu bijna bij de Askja vulkaan aangekomen. De snelheid van opbouw neemt sinds gister aanzienlijk af. Aardbevingen worden vooral waargenomen bij de kop van de dijk en de bardarbunga vulkaan. Bij de Askja vulkaan zijn aardbevingen waargenomen, vannacht nog een beving met kracht 4,5.

Bardarbunga
Ook deze vulkaan blijft aardbevingen te verduren krijgen. De activiteit blijft hetzelfde als afgelopen dagen, vanochtend was er weer een beving met kracht 5. De code blijft oranje, zolang de activiteit niet afneemt.

Mogelijke uitbarsting plaatsgevonden
Vanochtend en gisteravond zijn er verkenningsvluchten uitgevoerd. Daaruit blijkt dat er een mogelijke uitbarsting is geweest. Er zijn 3 ‘ijskraters’ in de gletsjer ontdekt over een afstand van 4 tot 6 km. de ‘cauldrons’ zijn 1 km breed en 10-15 meter diep. Ze bevinden zich in de buurt van de Bardarbunga. Er wordt geschat dat er 30 tot 40 miljoen kubieke meter ijs gesmolten is. Het ijs heeft een dikte van 400 tot 600 meter. In een nabijgelegen meer is het waterniveau 5 tot 10 meter gestegen.

Scheuren
Tijdens dezelfde vluchten zijn er ook nieuwe scheuren in de aardkorst (gestolde lava) ontdekt. Er waren al oude (grote) scheuren, maar de kleinere zijn nieuw. Er wordt gedacht dat de druk door de bewegende magma zo groot is dat de scheuren ontstaan. Beelden van de vlucht:

Meer nieuws
Al het nieuws over deze mogelijke aswolk.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button