fbpx
IncidentenOnderwerpen

Kleine uitbarsting IJslandse Bardarbunga: code rood

Rond middernacht is een kleine uitbarsting begonnen bij de IJslandse vulkaan.

Lava
Er stroomt lava uit een scheur in de vulkaan. Er zijn kleine lava fonteinen en de explosiviteit is minimaal. Op deze plek is er weinig risico op grote aswolken. De IJslandse vulcanologen zeggen:

“The eruption is in the best possible place”

Ver weg van het ijs en nauwelijks invloed op de luchtvaart.

Scheur
De scheur ligt ten noorden van de Bardarbunga en ten zuiden van Askja vulkaan. Het gebied wordt Holuhran genoemd en is gevormd door een lava uitbarsting in 1797. De scheur is 1 km lang, er valt wat as naast de scheur. Er is geen direct gevaar en ook de asproductiviteit is minimaal.

Luchtverkeer
Code rood voor de luchtvaart is wel afgegeven en een deel van het luchtruim boven de vulkaan is afgesloten. Dit geldt tot 5.000ft. Daarboven kan wel gevlogen worden.

Live beelden
Er staat een webcam gericht op de uitbarsting.

Bardarbunga_Vulkaan_uitbarsting

Meer nieuws
Al het nieuws over deze mogelijke aswolk.

Bestel de limited edition DC-3 'Rosinenbomber'-Aviationtag!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje luchtvaartgeschiedenis in huis. Deze iconische DC3 heeft nog dienst gedaan tijdens de Tweede Wereldoorlog en heeft in 2008 als laatste vliegtuig, samen met een Junkers Ju-52, vanaf Berlin Tempelhof gevlogen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button