fbpx
OnderwerpenVliegtuigen

Airbus werkt aan hybride vliegtuig

Airbus Group en Rolls Royce hebben het project E-Thrust, waarin een hybride aandrijving voor vliegtuigen wordt ontwikkeld.

E-Thrust
Op de weg zie je ze al veel: hybride auto’s. Opvallend is vooral de geruisloosheid als ze op elektra rijden. Airbus moet gedacht hebben: is dat niet een idee voor een vliegtuig? Het concept design is een vliegtuig met in principe 6 elektrisch aangedreven fans, verdeeld over de vleugels. Het meest efficiënte aantal en de positie moet nog bepaald worden. Deze motoren krijgen stroom uit accu’s die worden bijgevuld door een gasturbine. Supergeleiding moet ervoor zorgen dat er geen energie verloren gaat bij distributie naar de motoren.

In the 1950s and ’60s aircraft were loud and you could see how much soot was in the exhaust. A lot of research went into reducing the noise, emissions and soot. Today’s aircraft are two or three times more efficient than those aircraft. The research we are doing now is another revolutionary step along that path

–Graham Dodd, E-Thrust project

Zuinig en stil
Het hybride systeem moet voor een brandstof besparing van 10% of meer gaan opleveren. Toestellen moeten een stuk stiller gaan worden voor omwonenden van vliegvelden. Het vliegtuig moet gaan opstijgen op de accu’s. Zodra het hoog genoeg is kan de gasturbine aan om de accu’s bij te laden. Ook als het vliegtuig daalt en de motoren aan het ‘windmilling’ zijn worden de accu’s bijgeladen, dit kost dus geen brandstof.

E-Fan & E-Star
Airbus heeft al een elektrisch vliegtuig. Dit kleine toestel vliegt geheel op de accu’s die van te voren moeten worden opgeladen. Dit is een eerste stap naar project E-Thrust.
De E-star is een klein toestel met propellor. Uniek is dat de motor elektrisch is. Stroom wordt geleverd door een kleine ontbrandingsmotor in combinatie met een dynamo.

The hybrid electric motor glider Diamond DA36 E-Star 2

Airbus_E-fan_1

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button