fbpx
Onderwerpen

Opnieuw uitbarsting Bardarbunga: terug naar code oranje – video

UPDATE 20:00: Nu het zicht weer goed is in IJsland is duidelijk dat er geen aswolken zijn. Daarom is code rood teruggeschroefd naar code oranje. HEt vliegverbod is ook opgeheven.

—–

Opnieuw een uitbarsting in de buurt van de Burdurbunga vulkaan. De uitbarsting is 10x groter dan die van vrijdag, maar nog steeds relatief klein. Code rood voor de luchtvaart rond het gebied is afgegeven.

Uitbarsting
Op de plek waar vrijdag ook lava stroomde is nu weer een stroom op gang gekomen sinds 05:15 lokale tijd. Het komt uit een scheur die nu circa 1200 meter lang is, zeven- tot achthonderd meter langer dan vrijdag. Ook is er nu aan de zuidkant een krater gevormd. Aardbevingen in het gebied worden bijna niet waargenomen. De uitbarsting bevindt zicht ten noorden van de Bardarbunga vulkaan in een gebied dat Holuhraun heet.

Code rood
Het Icelandig Met Office heeft code rood afgegeven. Het luchtruim is gesloten rond het gebied van de uitbarsting, tot 6.000 voet.

Krachtiger
Svein­björn Steinþórs­son van het Institu­te of Earth Science van de Uni­versity of Ice­land zegt dat de uitbarsting krachtiger is dan die van vrijdag. De Universiteit van IJsland schat dat er ongeveer 250 m3 lava per seconde uitstroomt. De temperatuur is ongeveer 1200°C.

“This erupti­on is a lot big­ger. That one friday faded away almost in­st­antly. This one is obvi­ously more powerf­ul and shows no signs of fading.”

Er zijn soms 50-60 meter hoge lava fonteinen. Verder stroomt het lava rustig maar constant uit de scheur. Volgens een vulcanoloog van de Universiteit van IJsland komt er 10 tot 20 keer meer lava uit de scheur dan afgelopen vrijdag. Het weer is momenteel erg slecht in IJsland, wat het moeilijk maakt de vulkaan in de gaten te houden.

Uitbarstings gevaar
De huidige plek is relatief goed voor de luchtvaart, want het is niet onder een gletsjer. Dat maakt de kans op aswolken kleiner. Het IJslandse Met Office houdt sinds gister wel rekening met een uitbarsting van de Bardarbunga vulkaan zelf. Er blijven aardbevingen waargenomen worden. De lijst met mogelijke scenario’s is uitgebreid met een Bardarbunga uitbarsting. De scenario’s zijn:

  • Uitbarsting Bardarbunga. Dit kan voor overstromingen zorgen en mogelijk explosief en/of asproducerend zijn.
  • Beweging van de magma stopt waardoor de seismische activiteiten langzaam afnemen.
  • De ondergrondse magma-dijk komt ten noorden van de gletsjer bovengronds waardoor een of meerdere nieuwe uitbarstingen plaatsvinden
  • De dijk komt onder de gletsjer naar boven. Dit zorgt voor smeltend ijs, overstromingen en mogelijk ook een uitbarsting boven de gletsjer waarbij aswolk geproduceerd zouden kunnen worden.

Beelden
Live webcam beelden, video’s en heel veel foto’s.

Meer nieuws
Al het nieuws over deze mogelijke aswolk.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button