fbpx
Onderwerpen

Bardarbunga actiever: wetenschappers geëvacueerd

Geologen aan het werk bij de uitbarsting in de buurt van de IJslandse Bardarbunga vulkaan zijn geëvacueerd.

Toenemende aardbevingen
GPS metingen laten zien dat de druk van het magma oploopt. Er stroomt meer uit het binnenste van de aarde naar de ondergrondse dijk, dan er uit de scheur wordt gestoten. Dit zorgt voor toenemende aardbevingen. Eerder was de toe- en uitstroom ongeveer gelijk, waardoor de aardbevingen afnamen. Er is een depressie waargenomen, de grond is ingezakt over 0,5 tot 1 km, zowel ten zuiden als ten noorden van de scheur waar het lava uitkomt.

Risico
De depressie loopt ca 2 km door onder de nabij gelegen gletsjer. dit levert een overstromingsgevaar op. De uitbarsting gaat door, inmiddels is er 7,2 km2 aan lava. Tot nu toe is er geen as uitgestoten. Als de uitbarsting ook onder de gletsjer begint is het risico erop veel groter. Er zijn nog steeds vier scenario’s:

  • Uitbarsting Bardarbunga. Dit kan voor overstromingen zorgen en mogelijk explosief en/of asproducerend zijn.
  • Beweging van de magma stopt waardoor de seismische activiteiten langzaam afnemen.
  • De ondergrondse magma-dijk komt ten noorden van de gletsjer bovengronds waardoor een of meerdere nieuwe uitbarstingen plaatsvinden
  • De dijk komt onder de gletsjer naar boven. Dit zorgt voor smeltend ijs, overstromingen en mogelijk ook een uitbarsting boven de gletsjer waarbij aswolk geproduceerd zouden kunnen worden.

Luchtvaart
De luchtvaartcode blijft voor de Bardarbunga op oranje staan en de Askja op geel.

Meer nieuws
Al het nieuws over deze mogelijke aswolk.

Beelden
Live beelden, video’s en foto’s.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button