fbpx
IncidentenOnderwerpen

MH370: 6 maanden verdwenen, 1.000 mogelijke vliegpaden

Vandaag is het een half jaar geleden dat vlucht MH370 verdween. De leider van het zoekteam heeft het over een “intimidating and unprecedented” situatie.

1000 vluchtpaden
Martin Dolan baas van de Australian Transport Safety Bureau en leider van het onderzoek zegt dat een dergelijk zoektocht nog nooit voorgekomen is en enorm moeilijk is. Er zijn 1.000 mogelijke vluchtpaden. Het enige dat zeker is, is dat het toestel in een gebied van 1,6 miljoen viekrante kilometer neergekomen is (3x Spanje). Omdat het praktisch onmogelijk is dit hele gebied te doorzoeken is een gebied vastgesteld waar de kans het grootst is om het vliegtuig te vinden.

Het toestel ligt ergens in de buurt van de ‘zevende arc’. Meest waarschijnlijk is ergens over een lengte van 4.000 km. In totaal hebben de nu vastgestelde zoekgebieden een oppervlakte van 100.000 km2. De premiers van Australië en Maleisië hebben dit weekend toegezegd de zeebodem van dit volledig gebied te gaan onderzoeken.

Nieuw_Zoekgebied_MH370

Garanties
Dolan wil geen garanties geven dat het toestel wordt gevonden.

“I don’t want to create a false hope. But I don’t want to write it off either, because we do think we have a reasonable prospect.”

Als het toestel niet gevonden wordt is het volgens Dolan een politieke keuze om verder te zoeken. Het is zo een enorm gebied, dat het hierna weleens klaar zou kunnen zijn.

Arc_7_MH370

MH370
Een Malaysia Airlines Boeing 777-200ER voerde op 8 maart een vlucht uit van Kuala Lumpur naar Peking. Na driekwartier was het toestel niet meer te zien op de trafficcontrol-radar en het toestel reageerde op geen enkele oproep. Een tijdslijn van wat we weten.

  1. 00:41 Take-Off vanaf Kuala Lumpur (KUL). De Boeing 777-200ER met registratie 9M-MRO begint aan vlucht MH370 naar Peking (PEK). Aan boord zijn 12 crew en 227 passagiers.
  2. 01:07 Laatste ACARS data transmissie. ACARS houdt verschillende systemen van het vliegtuig in de gaten en verzendt dit elk half uur naar de grond. Via de VHF-radio of, boven zee, via satellieten.
  3. 01:19 “All right, good night”, zijn de laatste woorden die worden ontvangen vanuit de cockpit. Onderzoek toont aan dat de co-piloot dit heeft gezegd.
  4. 01:21 De transponder stopt met uitzenden. Het vliegtuig verdwijnt van de radar. De secondary (burger-) radar.
  5. 01:29 Geen ACARS gegevens. Er had weer een ACARS transmissie plaats moeten vinden maar die was er niet, wel was er een aanmelding of ‘handshake’. De data verzameling van ACARS kan in de cockpit uitgezet worden. De ‘handshake’ niet. ACARS heeft elk uur een ‘handshake’ met de satelliet gemaakt.
  6. 02:15 De primary (leger-) radar ziet een stipje wat zeer waarschijnlijk MH370 is. De autoriteiten nemen dit aan.
  7. 06:30 Het toestel had moeten landen in Peking.
  8. 08:11 Laatste volledige aanmelding van de Boeing met een satelliet 3F1 van bedrijf Inmarsat. Inmarsat verzogt de transmissie van de ACARS gegevens. Hoewel de dataverzameling van ACARS niet meer werkte, maakte het systeem wel contact met de satelliet. Er werd geen data verzonden, het is dus onduidelijk waar het toestel zich bevond. Door te kijken welke satelliet de connectie ontving en hoe lang dat duurde, kan heel ruw bepaald worden waar het toestel zich bevond. Na meerdere (7) berekeningen blijft een gebied in de zuidelijke Indische Oceaan over van zo’n 60.000km2. Het ligt 1800km uit de kust van Perth.
  9. 08:19 Er is nog een laatste contact ontdekt. Deze laatste ‘handshake’ was slechts gedeeltelijk, het werd onderbroken. Bij opstarten maakt ACARS contact met de satelliet.

Route_MH370_1

Meer Nieuws
Al ons nieuws over de verdwenen 777 vind je hier.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button