fbpx
Onderwerpen

“Ernstig bezorgd” over Bardarbunga vulkaan IJsland

Het verder wegzakken van de caldera’s in de Bardarbunga vulkaan op IJsland zorgt voor “ernstige bezorgdheid.

Almannavarnir
De baas van het departement voor burgerveiligheid van IJsland, Almannavarnir, zegt ernstig bezorgd te zijn door het wegzakken van de caldera van de vulkaan. Er zijn inmiddels drie cauldron’s ontdekt. Een caldera is een soort dak op de vulkaan wat uiteindelijk een krater kan vormen, als het instort. De verzakking ontstaat door het uitstromen van magma, waardoor het ‘dak’ niet meer ondersteund wordt. Een cauldron is een verzakking in het ijs van de gletsjer op de vulkaan, doorgaans gevormd door een mini-uitbarsting van de vulkaan.

Uitbarsting Bardarbunga
Door het wegzkken wordt de kans op een uitbarsting vergoot. Het magma stroomt naar de uitbarsting een stukje verderop, in het Holuhraun lavaveld. Hierdoor zakt het dak van de vulkaan in en ontstaan er aardbevingen. De caldera is al 20 meter ingezakt. De langst bekende cauldron is meer dan 35 meter ingezakt.

Gevaar
Door het verzakken van de in totaal 80km doorsnede caldera kan de vulkaan uitbarsten. Het is één van de drie mogelijke scenario’s, andere twee zijn het langzaam uitdoven van de verzakking en het door gaan van de verzakking en uitbarsting in Holuhraun.
Het derde scenario is het gevaarlijkst, op de Bardarbunga vulkaan ligt een gletsjer van 800 meter hoog. Als de vulkaan uitbarst kan de gletsjer smelten en voor enorme overstromingen zorgen. Een uitbarsting onder een gletsjer zorgt vaak voor aswolken, zoals dat ook het geval was in 2010 op IJsland.

Aardbevingen
Afgeloen dagen zijn er regelmatig zware aarbevingen in de Bardarbunga vulkaan. Vandaag 2 van bijna 5 op de schaal van richter 14 seconde na elkaar.

Uitbarsting Holuhraun
Sinds 31 augustus is er een scheur in het lavaveld Holuraun waar lava uitstroomt en spuit. Inmiddels heeft deze ‘verse’ lava een veld van 20 km2 gevormd. Het is de grootste uitbarsting sinds de 19e eeuw. Het levert de mooiste plaatjes die we op een rij hebben gezet.

SO2 uitstoot
De uitbarsting zorgt voor zoveel SO2 gas uitstoot dat mensen met Astma er last van hebben. Gevaarlijke concentraties worden bereikt. De wetenschappers zijn ook al regelmatig geëvacueerd wegens gevaar. De gaswolk is al tot Noorwegen uitgebreid, en daar is het ook te ruiken.

Meer nieuws
Al het nieuws over deze mogelijke aswolk.

Beelden
Live beelden, video’s en foto’s.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button