fbpx
OnderwerpenOpmerkelijk

Hoe stop je een vliegtuig als de baan op is?

Het komt voor dat een vliegtuig niet voldoende kan remmen op de landingsbaan. Op een bepaald moment is de baan dan ‘op’. Veel van de incidenten hangen hiermee samen. De Amerikaanse FAA vereist dat er nog 1000 ft aan ruimte is om door te schieten. Alleen is hier niet altijd ruimte voor, bijvoorbeeld als er een snelweg langs loopt of er staan huizen.

©NTSB
©NTSB

Daar heeft Zodiac Aerospace een oplossing voor: een ondergrond die het vliegtuig remt: EMAS (Engineered Material Arresting System). EMAS bestaat uit betonnen blokken die onder het gewicht van een vliegtuig bezwijken. Hierdoor remt het vliegtuig aanzienlijk. De 1.000ft kan naar 600 worden verkleind.

EMAS_2

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button