fbpx
AirlinesOnderwerpen

KLM krijgt boete wegens ‘verlopen’ 747 airworthiness certificaat

KLM krijgt een boete van het Civil Aviation Administration of China (CAAC) wegens het vliegen met een verlopen airworthiness certificaat.

CAAC
Op 12 mei heeft KLM een Boeing 747 met registratie PH-BFF vlucht KL897 naar Peking uitgevoerd. Volgens de Chinezen bleek het certificataat bij inspectie een maand eerder, op 4 april, al verlopen. Dit is in strijd met de internationale regels van ICAO (CCAR-129). De door de Noord Chinese Regionale Administratie van de CAAC opgelegde boete bedraagt 22.000 Yuan (€ 2800). Het is de eerste boete die CAAC aan een buitenlandse maatschappij oplegt in 2014.

Reactie KLM

“KLM heeft veiligheid hoog in het vaandel. Het betreffende vliegtuig is ook altijd luchtwaardig geweest. Het feit dat het juiste certificaat wel in handen was van KLM maar niet aan boord was gebracht, is destijds onmiddellijk opgelost. Daarnaast zijn procedures verscherpt om in de toekomst zeker te stellen dat het juiste certificaat aan boord is. De vliegveiligheid is nooit in het gedrang gekomen.”

Boete
De boete is relatief laag en daarmee lijkt dit niet meer dan een waarschuwing. Overigens is de boete nog niet definitief vastgesteld.

Airworthiness
Het bewijs van luchtwaardigheid is een document dat verklaart dat het luchtvaartuig voldoet aan de luchtwaardigheidseisen. Hiervoor wordt een technische keuring en een beoordeling van de technische documentatie van het luchtvaartuig uitgevoerd. Een airworthiness certificaat is dus een soort APK voor vliegtuigen. Sinds september 2007 mag KLM zelf de certificaten verlengen van he Ministerie van Infrastructuur en Milieu. De onderhoudsdienst van KLM is professioneel genoeg bevonden om dit uit te voeren. De inspectie leefomgeving en transport houdt wel een oogje in het zeil.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button