fbpx
AirlinesOnderwerpen

Voorstel Air France: uitstel Transavia Europe zodat staking stopt

Air_France_HQCEO van Air France-KLM De Juniac heeft aangeboden het uitbreidingsproject van Transavia uit te stellen.

Staking

Als laatste bod heeft moedermaatschappij Air France-KLM in de onderhandelingen met de pilotenvakbond aangeboden om de uitbreiding van Transavia uit te stellen tot december, zodat uitgebreide onderhandelingen kunnen plaatsvinden. Dit zei De Juniac in een interview met Franse krant Le Monde.
[su_quote cite=”Alexandre de Juniac”]”We are proposing to suspend until the end of the year the project to create Transavia units in Europe outside France and the Netherlands. That will create time to carry out a thorough dialogue on the plan and to formulate the necessary guarantees with unions,” [/su_quote]

Transavia France versnellen

Tegelijk wordt Transavia France versneld uitgebreid, zodat er eerder dan voorheen gepland 250 banen voor piloten bijkomen. Dit is essentiëel voor het bedrijf, met name om de positie op Orly te verdedigen. In juli is hier een rapport over opgesteld dat gesteund werd door de vakbond.
[su_quote cite=”Alexandre de Juniac”]To remain in the race in Europe, we have no alternative than to rapidly expand Transavia. We are now taking every measure to explain and accelerate its growth out of France.[/su_quote]

Eisen piloten

Air France zegt niet in te kunnen gaan op de eisen van piloten om Transavia kosten te laten vliegen door Air France piloten met Air France salaris. Dit zou het bedrijf om zeep helpen. Volgens Air France kunnen piloten vrijwillig overstappen naar Transavia, de eerste keus zal op Franse piloten vallen. De vakbonden denken dat de piloten verplicht worden over te stappen tegen slechtere salarissen. Ook vermoedt de vakbond dat er routes zullen worden overgeheveld om kosten te besparen.

Geen afstel

De CEO benadrukt dat Air France-KLM vierkant achter het plan blijft staan en dat uitstel geen afstel betekent. Groei van Transavia moet één van de belangrijkste motoren achter een op termijn winstgevend AF-KLM zijn. Van de vakbonden is niemand beschikbaar voor commentaar volgens Reuters. Om 14:00 komt er een persconferentie van Air France.

Desastreus

Volgens De Juniac is de staking desastreus voor Air France. Al meer dan een week gaat hooguit 40% van de vluchten. Veel reizigers stappen over op de low-cost carriers waar Air France de strijd mee wil aangaan. easyJet heeft in een interview al aangegeven veel meer klanten te hebben afgelopen week. Op drukke routes vanaf Parijs is de capaciteit uitgebreid.

Vakbond tegen voorstel

In een verklaring zegt vakbond SNPL tegen het voorstel te zijn. Het is slechts een rookgordijn om te maskeren dat Air France geen consessies doet in hun standpunt aan de piloten. “Air France wil zelfs de in 2007 opgestelde overeenkomst met SNPL over Transavia openbreken zodat er juridische vertraging komt om uiteindelijk de verschillende Transavia entiteiten samen te voegen tot één bedrijf.”

Protestactie

De vakbond roept piloten op morgen om 14:00 naar Parijs te komen in uniform voor voor protestactie.

Regering

De Franse regering heeft eerder vandaag nogmaals opgeroepen de staking te beëindigen omdat het Frankrijk niet aantrekkelijker maakt.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button