fbpx
MilitairOnderwerpen

Europese opleiding voor militaire vrachtvliegers

©Defensie
©Defensie
Deze week wordt de eerste volledig Europese opleiding voor de bemanningen van transporttoestellen gehouden. De Koninklijke Luchtmacht levert een C-130 Hercules transportvliegtuig voor de Advanced Airlift Tactics Training Course (EAATTC).

8 vliegtuigen, 8 bemanningen en meer dan 170 militairen verzamelen zich in Zaragoza in Spanje. De Spaanse luchtmacht is gastheer voor deze cursus. Die is een initiatief van het Europees Defensieagentschap en het European Air Transport Command (EATC) op Vliegbasis Eindhoven. Het initiatief moet het niveau en de interoperabiliteit verhogen.

Opereren in grotere verbanden

De bemanningen leren niet alleen solo te opereren maar ook in grotere verbanden van vrachtvliegtuigen. Dat gebeurt via zowel lessen in tactiek als via vliegprocedures. Ook leren ze bemanningen vliegen met nachtzichtapparatuur. Een speciale syllabus over tactiek, technieken en procedures vormt de basis van de opleiding. Het EATC zorgt niet alleen voor ondersteuning, maar levert ook instructeurs, materieel en cursisten.
loadmasters op de ramp van een C-130

Alternatief

De cursus is een Europees alternatief voor de Amerikaanse opleiding waaraan Europese vliegers jarenlang meededen. De Europese landen hebben met deze nieuwe cursus een manier ontwikkeld om de bemanningen van vrachtvliegtuigen in Europa te trainen. Daarmee besparen zij veel geld.

De EAATTC is een tastbare resultaat van de European Air Transport Fleet (EATF) die in 2011 werd opgericht. Inmiddels doen er 19 Europese landen aan mee.

Aan de EAATTC van 2014 doen mee: België (1 C-130); Duitsland (1 C160 Transall); Frankrijk (1 C160 Transall); Italië (1 C-27J Spartan); Nederland (1 C-130); Spanje (1 C-130, 1 C295) en Tsjechië (1 C295).

©Ministerie van Defensie

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button