fbpx
Onderwerpen

Bardarbunga vulkaan nog steeds onrustig

©Richard Yeo / Iceland Met Office
©Richard Yeo / Iceland Met Office

Sinds het laatste bericht 3 weken geleden is er weinig veranderd wat betreft de Bardarbunga vulkaan.

Caldera

Sinds 12 september is de caldera al 8 meter gezakt. Doordat magma uit de vulkaan stroomt (via de scheur in de aarde een stuk verderop) zakt dit plafond van de vulkaan. Het gaat gepaard met aardbevingen met een kracht tot circa 5 op de schaal van Richter. Het is mogelijk dat het zakken voor een uitbarsting zorgt. De uitstromende lava heeft nu al 46 vierkante kilometer aarde bedekt.

Aswolk

Er zijn drie scenario’s het meest waarschijnlijk. De activiteit neemt langzaam af, is optie 1. Tweede en derde mogelijkheid bestaan beide uit een uitbarsting, alleen op verschillende plekken. Als dit gebeurt is er waarschijnlijk een deel van de uitbarsting onder de geltsjer. Dit zotgt doorgaans voor veel asproductie en een mogelijke verstoring van het vliegverkeer. Er geldt nog steeds code oranje.

Foto’s

Er worden veel en hele mooie foto’s genomen. De mooiste verzamelen we nog steeds in ons Bardarbunga dossier. Je ziet daar ook de laatste berichten en een livestream.

Een echte KLM 747 liefhebber?

Bestel de 747 Afscheidskalender dan hier!

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button