fbpx
OnderwerpenVliegtuigen

A350 ETOPS: Amsterdam naar West-Afrika op 1 motor

Airbus_A350_ETOPSAirbus heeft de langste ETOPS-certificering binnen die ooit is uitgegeven: 370 minuten.

ETOPS
Airbus maakt testvluchten gaan maken waarin bewezen wordt dat het toestel tot 370 minuten van een luchthaven verwijderd kan zijn. De eerste vlucht is al uitgevoerd. Omdat de A350 ‘maar’ twee motoren heeft moet de bouwer aantonen hoe lang het toestel op één motor kan vliegen. Dit is de ETOPS certificering: Extended-range Twin Operations. Met een ETOPS-370 (minuten) kan zo goed als elke route worden gevlogen. In die ruim 6 uur legt de A350 op één motor zo’n 4500km af. Dat is van Amsterdam naar Gambia. De langste ETOPS-tijd is nu de 787 en de 777 met 330 minuten.

Vooral vluchten van en naar Australië, Zuid-Amerika en Australië maakt het wel iets uit. Hier moeten enorme afstanden over water worden afgelegd en er kan een directere route worden genomen. Nu wordt nog weleens omgevlogen om zo binnen de maximale afstand te blijven van een vliegveld, bijvoorbeeld een eiland in de oceaan.

Certificering
Airbus moet laten zien dat het toestel deze tijd aankan. Ook moet bijvoorbeeld duidelijk zijn dat elektrische systemen en brandblusinstallaties dit aankunnen. Met de ETOPS kan de Airbus langer in de lucht zijn en directere routes kunnen vliegen, wat scheelt in kosten. Het is ook een marketing-dingetje. Veel piloten kunnen een hele carriere vliegen zonder ooit een motor uit te hoeven zetten met de huidige generaties motoren.

Viermotorige toestellen
Voor viermotorige toestellen gelden andere regels, omdat er altijd 3 motoren over zijn als een uitvalt. Zo vloog een Emirates A380 ‘gewoon‘ naar de Emiraten nadat de motor vlak na opstijgen uit New York uitgevallen was.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button