fbpx
IncidentenOnderwerpen

Korean 747 verliest flap – Foto

©Dreamcatcher-68 / Flickr
©Dreamcatcher-68 / Flickr
Een Boeing 747 vrachtvliegtuig van Korean heeft op 8 oktober een flap verloren van 5 bij 1 meter. De 747-400 met registratie HL7400 voerde vlucht KE-529 uit van Moskou naar Frankfurt. Bij de approach op baan 25L vlak voordat het landingsgestel werd uitgeklapt liet een deel van het vliegtuig los. Het toestel kon een veilige landing maken op 25L.

De Duitse Onderzoeksraad begon een onderzoek en na inspectie bleek dat er een deel van de inboard trailing edge foreflap miste. Het toestel kon niet verder vliegen. Na reparatie is het op 13 oktober teruggevlogen naar Korea. Het deel van de flap is gister teruggevonden in een bos bij Frankfurt. De maatschappij zegt dat er schade aan een 747 was, maar weet niet of het gevonden voorwerp van hun vliegtuig is.

AirNZ 747

In 2002 verloor een Air New Zealand 747-400 dezelfde flap bij take-off van Auckland. De crew dacht dat er wat minor turbulence was. Bij de approach op Los Angeles bleek de flap te missen en een go-around werd ingezet. Bij de tweede poging lande het toestel met 372 mensen aan boord veilig.
Na onderzoek bleek dat de inboard bevestigingsmechanisme niet meer functioneerde. Door corrosie en krachten op de verbinding was er een scheur ontstaan waarna die op een gegeven moment stuk is gegaan. De flaps waren volgens voorschrift gecontroleerd, maar deze scheur had niet opgemerkt kunnen worden.
Boeing heeft daarna het design zo veranderd dat dit niet meer zou kunnen gebeuren.

Vlieg zelf in een Boeing 737 bij SimFlying!

Bij SimFlying verwelkomen we je graag aan boord van onze Boeing 737NG-simulator, zowel voor mensen met én zonder vliegervaring. Kijk voor meer informatie op de website www.simflying.nl.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button