fbpx
Onderwerpen

‘Ontwikkel de voormalige luchthaven Twente tot Technology Base Twente’

©Ap320
©Ap320

‘Ontwikkel de voormalige luchthaven tot ‘Technology Base Twente’’

Dat is het advies van de Commissie van Wijzen m.b.t. tot de toekomst van de economische ontwikkeling en het voormalig vliegveld Twente.

De luchthaven Twente moet een iconische internationale ontwikkel-, demonstratie- en productiezone worden voor ‘Advanced Materials and Manufacturing’. Deze ‘Technology Base Twente’ moet het symbool worden voor de vernieuwende kracht van de maakindustrie in Twente. In een fraai coulisselandschap rond het vliegveld worden groen en rust gecombineerd met de bruisende energie van duurzame hightech bedrijvigheid. Ondernemers, overheid en onderwijsinstellingen moeten samen optrekken om de regio op de kaart te zetten op het gebied van nieuwe materialen en nieuwe productiemethoden. Met deze ontwikkeling is de duurzame economische versterking en het behoud van de unieke omgeving het beste gewaarborgd.
“Twente moet kiezen voor de nieuwe maakindustrie en daarom het vliegveld omarmen als symbool voor de revival van het industriële bedrijfsleven. Het vliegveld is dan de samenbindende factor voor clusters van complementaire hightech bedrijven. Met deze ‘stip op de horizon’ blijft Twente een rol spelen in de sterk concurrerende wereldeconomie,” aldus commissievoorzitter Bernard Wientjes. “De regio heeft fantastische bedrijven en kennisinstellingen. Om een aantrekkelijk en concurrerend gebied te blijven is de vraag: waar blinkt Twente in uit? Op basis van de vele gesprekken en analyses hebben wij deze gezamenlijke lijn ontwikkeld. Deze visie maakt het mogelijk om zowel het luchthavengebied als de industrie van een unieke propositie te voorzien en het bijzonder mooie en groene gebied met duurzame bedrijvigheid te combineren.”

Minister Kamp is positief over het advies van de commissie Wientjes: “Twente is een sterke regio met goede groeikansen. Door te focussen op duurzame hightech bedrijvigheid en ondernemers, overheden en onderwijsinstellingen de krachten te laten bundelen, worden deze kansen nóg beter benut. Zo versterken we de economie van Twente en daar profiteert heel Nederland van.”

Twente is een regio met potentie, maar de economische structuur is kwetsbaar en de (inter)nationale positionering onvoldoende. Het niet doorgaan van de plannen voor commerciële burgerluchtvaart heeft geleid tot het instellen van een commissie onder voorzitterschap van Bernard Wientjes. Deze ‘Commissie van Wijzen’ heeft zich gebogen over de economische problematiek van de regio en de toekomst van de luchthaven Twente.

Hoofdlijnen advies

De hoofdlijnen van het advies voor de regio Twente zijn:

Sluit vanuit Europa aan bij de mondiale ontwikkelingen door binnen het Nederlandse Topsectorenbeleid te focussen op de regionale kracht van ‘Advanced Materials and Manufacturing’ ofwel: de nieuwe maakindustrie.
Investeer in de (fysieke) infrastructuur en bepaal vestigingscriteria om een aantrekkelijke internationale regio te blijven.
Maak met respect voor het gebied een iconische internationale ontwikkel-, demonstratie- en productiezone.
Behoud minimaal de komende 10 jaar de start- en landingsbaan en de mogelijkheid voor beperkt vliegen en luchtvaartgerelateerde bedrijvigheid.
Zorg dat het gebied in samenhang wordt ontwikkeld: voorkom versnippering.
Geef een vierhoofdig Topteam de verantwoordelijkheidvoor het ontwikkelen van de beleidsstrategie om Twente tot een Topregio voor ‘Advanced Materials and Manufacturing’ te
Stel regionaal belang boven eigen belang. Durf hierin keuzes te maken in het algemeen belang, onder meer door gezamenlijke agenda’s gericht op resultaat.

Download het hele advies (pdf)

©Persbericht provincie Overijssel

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button