MilitairOnderwerp

Defensie verkoopt Fokker 50-vliegtuigen aan Peru

©Luchtmacht
©Luchtmacht

Peru koopt de 2 Fokker 50-vliegtuigen van Defensie. Hierbij wordt een pakket reservedelen, testapparatuur en speciaal gereedschap geleverd. Defensie draagt beide tweemotorige passagierstoestellen in het Zuid-Amerikaanse land over. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert heeft dit de Tweede Kamer vandaag per brief laten weten.

De Nederlandse industrie zorgt voor het onderhoud van de toestellen en leidt vliegers op. Dat staat in de verkoopovereenkomst die naar verwachting medio november wordt ondertekend.

De 2 Fokkers deden sinds 1996 dienst bij de Koninklijke Luchtmacht. Destijds vervingen ze de Fokker 27 passagierstoestellen. Van deze zogenoemde ‘Friendships’ had Defensie er 3, daarnaast waren er 9 ‘Troopers’ voor gewondenvervoer, troepen- en vrachttransport. De luchtmacht beschikte naast de F50, ook over 4 Fokker 60-toestellen. Die zijn in 2010 al verkocht, ook aan Peru.

Voor welk bedrag de F50’s zijn verkocht is niet bekend gemaakt. Het betreft commercieel vertrouwelijke informatie. Beide Fokkers staan al sinds 2009 in de verkoop.

Over Fokker 50

In 1996 nam de Koninklijke Luchtmacht twee Fokker-50 vliegtuigen in gebruik voor passagiersvervoer. De toestellen zijn uitgevoerd met communicatie-, navigatie- en identificatieapparatuur en bieden plaats aan respectievelijk 25 en 30 passagiers. Beide toestellen zijn vernoemd naar toonaangevende luchtmachtmilitairen. Het toestel met registratienummer U-05 is genoemd naar Fons Aler, een van de architecten van de naoorlogse luchtmacht. Generaal A.J.W. Wijting is de naamgever van de Fokker-50 met registratienummer U-06. Generaal Wijting werd in 1980 benoemd tot eerste chef van de Defensiestaf en bevorderd tot generaal.
Specificaties

Aantal: 2 (in verkoop)
Afmetingen: lengte 25,25 meter, spanwijdte 29 meter, hoogte 8,32 meter
Motoren: 2, type Pratt & Whitney PW 127B Turbo propeller engines
Vermogen: 2.475 pk (sea level, standard conditions)
Gewicht: leeg 12.520 kilogram, maximaal 20.820 kilogram
Snelheid: kruissnelheid 472 kilometer per uur
Vliegbereik: circa 4.200 kilometer
Hoogte: 7.600 meter
Registratienummers: U-05 (25 passagiers) en U-06 (30 passagiers)
Fabrikant: Fokker Aircraft B.V.
Kleur: wit
Brandstof: maximaal 5.136 liter kerosine verdeeld over 2 tanks
Passagiers: 25 passagiers (F-50 met registratienummer U-05), respectievelijk 30 passagiers (F-50 met registratienummer U-06)

Technische details
De Fokker-50 is een tweemotorige hoogdekker, uitgerust met turbopropmotoren. De voordelen van hooggeplaatste vleugels bovenop de romp zijn een vlakkere laadvloer en meer ruimte tussen de motoren en de grond. Dit laatste zorgt ervoor dat er minder kans is op het opzuigen van vuil door de motoren of beschadiging van de propellerbladen. Ook beschadiging van de vleugels door mensen of voertuigen komt minder voor dankzij de hooggeplaatste vleugels.

Achtergronden
De 2 Fokker-50 toestellen zijn de opvolgers van de 3 Fokker F-27-100 Friendships en 9 F-27 300M Troopships die tot 1996 tientallen jaren te boek stonden als de werkpaarden van de Koninklijke Luchtmacht.

Inzet
De 2 Fokker-50’s worden ingezet voor personenvervoer (afhankelijk van de uitvoering 25 of 30 personen) en zijn voorzien van soortgelijke kleuren als de Gulfstream: wit met een blauwe bies. De luchtmacht zet de Fokker-50 in voor troepen- en materieeltransport en ‘medevac’ (gewondenvervoer). De Fokkers waren onder meer actief tijdens de aardbevingsramp in Turkije, maar ook ter ondersteuning van Nederlandse militairen in Italië voor het overbrengen van hulpgoederen naar Albanië.
Stationering
De Fokker-50 is ingedeeld bij het 334 squadron op Vliegbasis Eindhoven.

©Luchtmacht

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close