fbpx
IncidentenOnderwerpen

No fly zone tijdens herdenking MH17

MH17_dag_rouw_dragen_kist
Aanstaande maandag is de nationale herdenking van de MH17 slachtoffers in de Rai, Amsterdam. Tijdens de herdenking is er een no fly zone ingesteld rond de Rai. In een straal van 3,5 km (2nm) mag niet gevlogen worden. Boven de 6000 voet (2 km) is het luchtruim wel open. Voor vluchten van hulpdiensten is een uitzondering gemaakt.

Herdenking

De officiële ceremonie en de daaropvolgende informele bijeenkomst worden bijgewoond door ruim 1600 nabestaanden, onder wie tientallen nabestaanden uit het buitenland Ook komen er ongeveer 150 familierechercheurs en een groot aantal begeleiders van Slachtofferhulp Nederland.

Nabestaanden centraal
De ceremonie is vormgegeven op basis van ideeën en wensen van de nabestaanden. Zij hebben een centrale plaats tijdens de herdenking. Drie nabestaanden zullen het woord nemen en één nabestaande draagt een gedicht voor. Een belangrijk onderdeel is het noemen van de namen van alle 298 slachtoffers door ruim dertig nabestaanden.

Erehaag van bloemen
Voor de ceremoniezaal staan twee lange en hoge wanden opgesteld, waarop de namen van alle slachtoffers staan. Nabestaanden en genodigden kunnen daar een bloem achterlaten. Zo ontstaat een erehaag van bloemen.
Toespraak minister-president

Namens de regering spreekt minister-president Mark Rutte. Jacobine Geel sluit het inhoudelijke deel van het programma af. Maartje van Weegen is ceremoniemeester.

De ceremonie wordt muzikaal verzorgd door het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en het Nationaal Kinderkoor. Tevens zijn er bijdragen van Marco Borsato, Lenette van Dongen, Douwe Bob en Glennis Grace.

Foto’s van slachtoffers
Aan het einde van de ceremonie wordt op een wand in de ceremoniezaal een collage geprojecteerd van foto’s van de slachtoffers die hun nabestaanden hebben ingezonden.

Aanwezigheid Koninklijk Huis
Naast Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn Prinses Beatrix, Prinses Margriet en prof.mr. Pieter van Vollenhoven aanwezig in de RAI. Tevens zijn de meest betrokken leden van het kabinet, voorzitters en leden van de Eerste en Tweede Kamer, ambassadeurs van landen waar slachtoffers vielen, aanwezig. Andere genodigden zijn de burgemeesters van plaatsen waar slachtoffers te betreuren zijn. Staatshoofden van andere landen zijn niet aanwezig.

Korte weergave van programma

13:00 start herdenking, opening door Ceremoniemeester
Speech minister–president Rutte
‘VOOR ALTIJD’ door Marco Borsato
Bijdrage van twee nabestaanden
‘LACRIMOSA’ uit Requiem Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1796)
Bijdrage van nabestaande
‘KOM DAN BIJ MIJ’ door Lenette van Dongen
‘PIE JESU’ uit Requiem Andrew Lloyd Webber door sopraan Maartje Rammeloo
NAMEN VAN DE 298 SLACHTOFFERS WORDEN GENOEMD DOOR NABESTAANDEN
‘LAST POST’ Gespeeld door Adjudant-onderofficier Hans Bloemen, Hoornblazer van de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht
1 MINUUT STILTE
Wilhelmus, eerste couplet
‘BEAUTIFUL’ door Douwe Bob
Inhoudelijke afsluiting door Jacobine Geel
Bijdrage van nabestaande
‘I WAS HERE’ door Glennis Grace
Afsluiting ceremonie rond 14:30

Meer Nieuws

Al ons nieuws over de gecrashte 777 vind je hier.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button