fbpx
Onderwerpen

Single European Sky amper dichterbij

Lucht_Berg_1
Vrijdag kwamen de meeste Europese ministers van transport bij elkaar in Rome om te praten over een gezamenlijk luchtruim in Europa. Er is geen overeenkomst gesloten en de na afloop geplande persconferentie werd afgelast.

Single European sky

Maatschappijen moeten nu vaak omvliegen en willen graag in een rechte lijn naar hun bestemming. Dit zou vertragingen beperken en veel uitstoot en miljarden euro’s schelen. Nu is het zo dat vluchten van land naar land vliegt. Een single European Sky zou het Europese luchtruim in transnationale blokken verdelen.

Tegenstand

De verschillende landen verdienen aan het overvliegen van vliegtuigen en daarom is er weerstand tegen vernieuwing. Bovendien zijn luchtverkeersleiders ook geen voorstander. Zij zeggen dat er banen verloren gaan. Ook zou de veiligheid in het geding zijn.

10 jaar

Er wordt nu 10 jaar gepraat over een dergelijke verandering die vooral voor de Europese maatschappijen gunstig zou zijn. Op 3 december is de volgende vergadering. De EU commissaris voor Transport zei na afloop: We cannot deal with a reality based mainly around international flights with national systems. Be flexible, we will find the right compromise.”

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button