fbpx
OnderwerpenRuimtevaart

Komeetlander gaat definitief onderweg

©ESA
©ESA

Rond 8 uur Nederlandse tijd was het Go/No Go moment om komeetlander Philae onderweg te sturen naar de komeet. Al voorwaarden waren aanwezig dus het is een GO geworden. Om 10:03:20 wordt Philae van Rosette losgemaakt en in een baan naar de komeet gezet.

Philae zal om 17:02:20 landen, maar hier zit en marge van 40 minuten in. Rond 18:30 moet er een panorama foto komen als alles is gelukt.

Fun Facts

Een signaal van Rosetta heeft 28 minuten en 20 seconden nodig om de aarde te bereiken.
Rosetta en Philae zijn 22,5 km verwijderd van de komeet. Philae heeft 7 uur nodig om er te komen. Dat is 3,2 km per uur. Lopen gaat sneller.

Uitzending

Esa zendt live uit vanuit het controlecentrum. Je kan dat op de website bekijken.

Rosetta

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA schrijft op 12 november aanstaande ruimtevaartgeschiedenis. Op die dag zal haar kometenjager Rosetta vanuit
haar baan om komeet Churyumov-Gerasimenko (67P) de lander Philae loslaten. Deze sonde zal dan een zorgvuldig voorgeprogrammeerde landing uitvoeren op de komeet en daarmee voor een wereldprimeur zorgen. Nog nooit eerder was een door mensenhand gemaakt ruimteschip zo dicht bij een komeet.

Missie

ESA hoopt belangrijke levensvragen te beantwoorden met de Rosetta-missie. Is het water op aarde door kometen gebracht? Brachten kometen misschien nog andere bouwstenen naar aarde die leven op onze planeet mogelijk maakten? De samenstelling van komeet 67P kan ons wellicht antwoord geven op deze en nog meer vragen.

Komeet

Rosetta was 10 jaar lang onderweg naar Churyumov-Gerasimenko en bevindt zich sinds 6 augustus in een baan om de komeet. Kometen krijgen vanuit de wetenschap heel veel aandacht omdat ze ons veel kunnen leren over de periode – 4,5 miljard jaar geleden – toen ons zonnestelsel ontstond.
Zo zal Philae op de komeet landen

Rosetta_Zonnepaneel

Nederlandse zonnepanelen

Voor ons land is de Rosetta-missie vooral bekend vanwege Rosetta’s enorme zonnepanalen die van Nederlandse makelij zijn. Ook werkte het Nederlandse Moog Bradford mee aan onderdelen van het landingsgestel van Philae. Uiteraard was ook het Noordwijkse ESTEC, ESA’s grootste vestiging en technologisch hart, vanaf de jaren negentig tot en met de lancering in 2003 nauw betrokken bij de ontwikkeling en het testen van de Rosetta-missie.

Verslag

ESA zal op woensdag 12 november live verslag uitbrengen van de landing van het kleine landertje Philae op komeet Churyumov-Gerasimenko. Via de ESA-website is de hele dag een live-stream vanuit ESA’s missiecontrolecentrum ESOC in Darmstadt te volgen, waar hoogwaardigheidsbekleders, specialisten en journalisten een spectaculaire televisie-uitzending verzorgen met continue updates uit de ruimte.

©ESA
©ESA

Landing

Naar verwachting zal Philae rond 16.30 uur landen. Het signaal van de lander doet er vervolgens een half uur over om de aarde te bereiken. Pas dan zal duidelijk worden of de ambitieuze missie van Philae zoals gepland is verlopen. Rond 18.30 wordt er dan – als alles goed is gegaan – een spectaculaire panorama-foto van het oppervlak van komeet 67P via Rosetta naar aarde gestuurd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button