fbpx
MilitairOnderwerpen

Onderschepping door F-16’s boven Baltische staten

F-16
Twee Nederlandse F-16’s van de Air Policing Task Force in Malbork onderschepten gisteravond een viermotorig Ilyushin transportvliegtuig. Het vloog boven zee internationaal luchtruim binnen, ten noorden van Estland en Litouwen. Dat gebeurde zonder het vluchtplan vooraf bekend te maken. Voor het gebied waar het Russische toestel vloog is de NAV0 verantwoordelijk.
Archieffoto: Een Nederlandse F-16

De jachtvliegtuigen hebben het transporttoestel het Baltische luchtruim uitgeleid. De Russische machine vloog in zuidelijke richting naar Kaliningrad, een Russische enclave tussen Polen en de Baltische Staten.

Het is de eerste keer sinds het detachement op 3 september in Malbork neerstreek dat de F-16’s zijn ingezet voor een onderschepping.

NAVO

De Nederlandse jachtvliegtuigen beschermen vanuit Polen het luchtruim boven de Baltische Staten. Estland, Letland en Litouwen beschikken niet over dergelijke toestellen. Andere NAVO-lidstaten nemen daarom de bewaking van het luchtruim voor hun rekening.

Voor deze Baltic Air Policing (BAP)-taak leveren de bondgenoten om beurten jachtvliegtuigen. Door de crisis in Oekraïne zet de NAVO meer militaire middelen in Oost-Europa in. De BAP-missie is het teken dat de bondgenoten gezamenlijk optrekken. De tijdelijke versterking is bedoeld om oostelijke NAVO-bondgenoten gerust te stellen. Die voelen zich bedreigd door Rusland. De Nederlandse Air Policing Task Force blijft nog tot eind december operationeel in Polen.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button