fbpx
IncidentenOnderwerpen

Russische TV toont valse satellietfoto van MH17 aanval

©Channel One
©Channel One

De Russische TV zender Channel One heeft een satellietbeeld laten zien waarop te zien is dat een gevechtsvliegtuig een raket afvuurt richting een passagierstoestel. Dit passagierstoestel zou MH17 zijn. Bloggers haalden de bewering al snel onderuit.

Oekraiense straaljager

De beelden die Channel One in handen zegt te hebben zouden afkomstig zijn van een buitenlandse spionagesatelliet. De beelden zouden op 12 november zijn gelekt naar de zender. Eerder suggereerde Moskou dat een Su-25 straaljager van Oekraïne het toestel neergehaald heeft.

Vals

Er zijn legio aanwijzingen dat het beeld vals is. Ten eerste stond het beeld 15 oktober al op een website. Daarna hebben bloggers het beeld over andere satelliet beelden gelegd van waar MH17 volgens de radar gevlogen heeft. Deze beelden komen niet overeen, al zit het wel dicht bij elkaar. Het lijkt dat er satellietbeelden van 28-2-2012 zijn gebruikt

Tijdens de crash was het zwaar bewolkt, op de Russische foto is er een enkel wolkje te zien.

De straaljager op het beeld lijkt ook niet op een Su-25, maar meer op een Su-27.

Ook “MH17” komt niet overeen. Het logo van Malaysia zit op een andere plek. En het lijkt meet op een standaard Boeing livery.

Als je in het Russisch in een zoekmachine “Boeing top view” intikt dan krijg je plaatjes die wel erg op het satellietbeeld van Channel One lijken.

Conclusie

Het lijkt er niet op dat dit orginele beelden zijn. Toevallig komen ze net uit voordat de G20top in Australië begint.

Meer Nieuws

Al ons nieuws over de gecrashte 777 vind je hier.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button