fbpx
IncidentenOnderwerpen

MH370: CEO Emirates denkt dat info wordt verborgen

Tim_Clark_Emirates
In een eerder interview met Der Spiegel heeft de CEO van Emirates, Tim Clark, zijn twijfels geuit over het onderzoek naar MH370. Het was niet transparant genoeg, stond in Der Speigel. Nu is het transcript van het interview in handen van de Sydney Morning Herald en blijkt dat Clark meer dan alleen twijfels heeft.

Achterhouden

Clark heeft twijfels bij bijna elk onderdeel van het onderzoek. Hij denkt dat er informatie achter wordt gehouden. Engineers van Emirates hebben naar het ACARS systeem gekeken. Als dit werd uitgezet vanuit de cockpit dan blijft het systeem zwakke signalen uitzenden en is het [vliegtuig, red] ook traceerbaar. ACARS is een systeem dat de belangrijkste systemen van het vliegtuig in de gaten houdt en ook tijdens de vlucht data verstuurd naar de maatschappij en de vliegtuigbouwer. Bij MH370 was het ACARS systeem uitgezet. Het systeem meldde zich nog wel aan bij de satelliet, maar verstuurde geen data. Om dit voor elkaar te krijgen moet je volgens Clark uit de cockpit gaan en naar de Avionics Bay. Om daar t komen moet er een luik open en moet je afdalen naar beneden. Dan nog moeten er meerdere stappen worden doorlopen. Het is mogelijk, maar niet makkelijk te realiseren.

Doordat deze stappen doorlopen zijn en de transponder is uitgezet kan het volgens Clark niet anders dan dat er kwade opzet in het spel is.

Pilot suicide

Ook gelooft Clark niet in zelfmoord van één van de piloten. Waarom zou je dan nog 6 uur doorvliegen zegt hij. Dan was het vliegtuig direct in de Zuid-Chinese Zee gecrasht.

Leger

De rol van het leger moet volgens de CEO ook veel nauwkeuriger bekeken worden. Op de primaire radar (de operator ziet alleen een stipje) is het vliegtuig als friendly aangemerkt, terwijl het net een 180graden bocht had gemaakt. Wat zou het leger gedacht hebben als het rechtstreeks richting Petronas Towers was gevlogen?

Meer Nieuws

Al ons nieuws over de verdwenen 777 vind je hier.
De feiten van MH370 op een rij.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button