fbpx
MilitairOnderwerpen

8e batch F-35’s verkocht voor $4,7 miljard

F-35C_USS_Carl_Vinson_Vliegdekschip
Het Pentagon koopt de nieuwe=F-35 straaljagers in batches om de kosten onder controle te kunnen houden. Vrijdag is batch nummer 8 besteld. In totaal betaalt het Pentagon $4,7 miljard voor 43 vliegtuigen. 29 zijn voor de VS zelf, 14 worden doorverkocht aan Israel, Japan, Noorwegen, Groot-Britannië en Italië. Als batch 8 is geleverd zullen er meer dan 200 F-35’s in dienst zijn bij 8 landen. In totaal kost het F-35 programma $399 miljard.

Motoren

De prijs is zonder motoren, die kosten nog eens $1,05 miljard zo is ook bekend gemaakt. Pratt&Whitney bouwt de straalmotoren.

Goedkoper

De vliegtuigen in deze batch zijn 57% goedkoper dan de eerste batch en 3,5% ten opzichte van batch 7. De motoren zijn 4% goedkoper ten opzichte van de vorige bestelling. Een A-toestel kost nu $95 miljoen. Ook Nederland heeft de A-modellen besteld. Het B-model die verticaal kan landen kost nu $102 miljoen. En het C-model (voor vliegdekschepen) kost $115 miljoen. Dit zijn prijzen zonder de motor, die 25 miljoen per stuk kosten.

De verwachting is dat de laatste F-35’s 80-85 miljoen kosten.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button