fbpx
IncidentenOnderwerpen

Bergingsmissie MH17 beëindigd, trein onderweg

Leden van de Nederlandse repatriëringsmissie brachten gisteren de stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen die afgelopen week werden geborgen naar Charkov. Ook de verzamelde wrakstukken van vlucht MH17 zijn onderweg naar deze stad, 300km verwijderd van Torez.

Vanochtend vertrok de trein vanuit Torez onder begeleiding van leden van de Nederlandse missie en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). In totaal telt de trein 12 wagons met wrakstukken van het vliegtuig. De onderdelen die te groot waren voor transport met de trein, zijn gisteren al met diepladers over de weg naar Charkov vervoerd.

©Ministerie van Defensie
©Ministerie van Defensie

Check

In Charkov vindt eerst een forensische check plaats van de gevonden stoffelijke resten. Die keren samen met de persoonlijke bezittingen op een nog nader te bepalen moment terug naar Nederland. Dat geldt ook voor de wrakstukken.

Met het transport van Torez naar Charkov is de bergingsmissie van de wrakstukken van afgelopen week beëindigd. Na een lange voorbereiding begon zondag 16 november de operatie. In 7 dagen tijd zijn – binnen de mogelijkheden – op de rampplek zoveel mogelijk wrakstukken geborgen. Die zijn belangrijk voor het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Ondanks de complexe omstandigheden en de moeilijke plaatselijke veiligheidssituatie kon het bergingsteam 1 week onder begeleiding van de OVSE volgens planning werken. Dat ging in goede samenwerking met de lokale hulpdiensten.

De rampplek is nog niet geheel opgeruimd. Op de locaties waar de afgelopen week is gezocht, bleven veel kleinere wrakstukken achter, omdat die niet bruikbaar zijn voor het onderzoek. Hierover zijn afspraken gemaakt met de lokale hulpdiensten. Zij ruimen ze op.

©Ministerie van Defensie
©Ministerie van Defensie

Burnsites

De leden van de repatriëringsmissie willen terug naar de zogenoemde ‘burned sites’ om diepgravend forensisch onderzoek te doen. De locaties zijn afgezet met borden. Daarop wordt gevraagd op de plekken te lopen. Ook zijn er nog steeds gebieden die het Nederlandse team niet mocht bezoeken. De veiligheidssituatie in het rampgebied blijft fragiel. Hierdoor is het niet mogelijk om op nieuwe werkzaamheden vooruit te blikken.

Trein

Meer Nieuws

Al ons nieuws over de gecrashte 777 vind je hier.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button