fbpx
AirlinesOnderwerpen

30 procent salarissen KLM gaat naar piloten

Vaak wordt gezegd dat piloten veel verdienen en dat vooral daarop bezuinigd moet worden. De piloten zelf vinden het enorm meevallen. Upinthesky zocht uit hoe het zit.

Kosten

In de novembereditie van het verenigingsblad van de pilotenvakbond Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) “Op de bok” schrijft de president van VNV, Steven Verhagen, in het artikel ‘Steevast’ over de wat hij noemt publieke aanval op de arbeidsvoorwaarden van piloten (pagina 2). In het artikel zegt hij dat pilotenkosten “zo’n 7 à 8% van de totale kosten” van KLM zijn. We rekenen met het gemiddelde: 7,5%.

KLM cijfers

In het jaarverslag 2013 van KLM valt op pagina 15 te lezen dat de totale kosten € 9,487 miljard waren. 7,5% daarvan is 712 miljoen euro, zoveel kosten de piloten van de KLM groep dus. KLM meldt dat er bijna 2.700 vliegers zijn, deze informatie komt uit 2012. Transavia heeft er 500 en Martinair ongeveer 150. Per piloot is KLM gemiddeld € 212.537,- kwijt per jaar. Dit krijgt de piloot niet, dit is het bruto salaris inclusief pensioenvoorziening en andere kosten.

Op dezelfde pagina staat dat er in totaal aan personeel € 2,4 miljard is uitgegeven. Dat betekent dat er 29,6% van alle personeelskosten naar de piloten gaat.

Deel personeelsbestand

Bij KLM group werken 35.662 mensen (jaarverslag p.2). Daarvan zijn er dus 8,4% piloot. Er gaat dus 30% van de salarissen naar 8% van het personeel.

In de aanbieding: KLM-staart op houten voetstuk

Nieuw in de webshop van Up: de KLM-staart op een houten voetstuk. Haal deze leuke toevoeging voor bijvoorbeeld je bureau in huis. Een must have voor alle KLM-fans! Bestel nu voor €29,95 inclusief verzending!

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button