fbpx
FinancieelOnderwerpen

Aandelen VS maatschappijen terug op pre 9/11 niveau

De aandelenkoersen van de grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen zijn terug op niveau’s van voor 9/11. Na de terroristische aanslag daalden koersen sterk. Eenmaal weer wat opgeklommen kwam de financiële crisis waardoor maatschappijen sterk werden getroffen.

Lift

Sinds eind 2012 zitten de koersen weer in de lift en zijn sinds die tijd bijna alleen maar aan het stijgen. De economie, zeker in de VS, trekt al een tijdje weer aan en dat zie je onder andere inde cijfers van het luchtvervoer van de IATA. De laatste tijd helpt de lage olieprijs de aandelen van de maatschappijen ook enorm. Onderstaande grafiek is de Dow Jones US Airlines Index, een mandje van aandelen van de belangrijkste maatschappijen in de VS.

Dow Jones US Airlines Index
Dow Jones US Airlines Index

Europa

Koersen van grote Europese maatschappijen blijven nog wat achter. Deze zitten nog steeds niet op pre 9/11 niveau. Bedrijven als Lufthansa en Air France-KLM hebben flink te duchten van concurrentie van prijsvechters en golfmaatschappijen. De Amerikaanse maatschappijen hebben net zo te maken met prijsvechters, maar minder met de golfmaatschappijen. Waarschijnlijk verandert dit in de toekomst, de grote drie uit het Midden-Oosten zijn flink wat routes naar de VS aan het openen.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button