fbpx
MilitairOnderwerpen

Duidelijke Europese ruimteplannen

Ariane_6

Op 2 december kwamen de Europese ministers die over ruimtevaart gaan samen in Luxemburg. Er werden duidelijk afspraken gemaakt voor de toekomst.

Ariane 6

Een belangrijke beslissing is het geven van groen licht voor de Ariane 6 lanceerraket. Airbus en Safran gaan die samen bouwen in een joint venture onderneming. Airbus en Safran gaan een nieuwe versie van de Ariane maken, momenteel wordt de 5 gebruikt voor lanceringen. Elke lancering kost tussen de €150 en 200 miljoen. Met de Ariane 6 moet die prijs omlaag gaan naar € 70 miljoen. Nu heeft de Ariane nog steeds overheidsgeld nodig, dit moet anders worden en net als in Amerika met SpaceX deels een publieke onderneming worden. De Ariane 6 moet een voordelig optie zijn om lanceringen te doen en zou zou het bedrijf op eigen benen kunnen staan.

Vega-C

De Vega launcher moet geüpdate worden naar de Vega-C. De Vega is het kleine broertje van de Ariane en moet ook commericëel onafhankelijk kunnen opereren. In de Ariane 6 en Vega-C komen veel vergelijkbare systemen. De Vega moet in 2018 de eerste vlucht maken, Ariane 2 jaar later.

ISS

Europa wil ook een belangrijke partner van het ISS blijven. Het ISS moet in ieder geval tot 2024 blijven vliegen als het aan Europa ligt. Uiteindelijk moet Esa ook bemande ruimtevaart gaan verzorgen. Naar het ISS, maar ook verder. Hier wordt € 800 miljoen voor uitgetrokken

Maan, Mars

Esa wil ook samples van de maan en uiteindelijk van Mars gaan halen. Dit wordt met robots gedaan.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button