fbpx
OnderwerpenRuimtevaart

Terugkijken: NASA zet met Orion grote stap in bemande ruimtevaart

Orion_1

NASA doet vandaag de eerste testvlucht met de Orion.

Orion_liftoff

Nog geen lancering

De Orion zou gister gelanceerd moeten worden, maar de launch-sequence is 4x afgebroken. De eerste keer omdat een boot te dichtbij vaarde, daarna 2x door een opstekende wind en de laatste keer door een probleem met een brandstofklep. Vandaag is het direct om 13:05 gelukt het geheel te lanceren.

Testvlucht

Vandaag wordt de eerste testvlucht uitgevoerd. Orion zal zonder bemanning door Delta IV raket in een baan rond de aarde worden gebracht. Orion zal verder in de ruimte komen dan afgelopen 40 jaar is gebeurd door een ruimtevaartuig dat gebouwd is voor bemande ruimtevaart. Er wordt een hoogte bereikt van 5.800 km. Het ISS hangt op ruim 400km. Orion zal twee rondjes om de aarde maken en bijna 100.000 km afleggen. Na 4,5 uur moet Orion weer veilig landen in de Grote Oceaan.

Terugkeer

Orion_2

Het ruimtevaartuig komt met 32.000km/u terug in de dampkring. De hitteschilden moeten tot 2.200 graden Celsius verwerken. Na een serie van parachutes wordt Orion afgeremd tot 30 km/u. Daarmee komt Orion in de oceaan, zo’n 600km van de kust van California. Een US Navy team moet Orion aan boord krijgen van de USS Anchorage.

Systemen testen

tijdens deze testvlucht worden een aantal kritieke systemen getest, onder meer de parachutes, avionics. Ook wordt gekeken of er mensen aan boord hadden kunnen zijn en of de verschillende afstootsystemen werken. Al deze systemen zijn al uitgebreid getest op de grond. Uiteindelijk moet Orion mensen op Mars zetten.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button