fbpx
NieuwsOnderwerpenVliegtuigen

Mogelijk versneld nieuwe Air Force One

Air_Force_One_statue_liberty

De US Air Force houdt er rekening mee sneller dan gepland de bestelling voor nieuwe Air Force One vliegtuigen te moeten doen.

30+

De huidige vloot van 2 Air Force One (VC25) is op het eind van z’n levensduur. Geïntroduceerd in 1987 en dus bijna 30 jaar oud zijn de op een 747-200 gebaseerde toestellen. De vervanging staat gepland voor 2021.

Er is een lijst met eisen voor het nieuwe toestel. Belangrijkste eis is wellicht dat het toestel 4 motoren moet hebben, aangezien dat de keuze aanzienlijk beperkt. Er blijven concreet 2 modellen over: de Boeing 747-8 en Airbus A380. Een andere eis is de mogelijkheid te opereren van regionale vliegvelden. Aangezien de A380 een ‘class F’ vliegtuig is, kan het op maar een beperkt aantal vliegvelden landen. De 747 is een soort tussenoplossing bedacht waardoor het wel op de kleinere klasse E vliegvelden kan landen. Bovendien is het bijna ondenkbaar dat de Amerikaanse president voor de Airbus kiest. Boeing heeft ook al aangegeven alles op alles te zetten om de order binnen te slepen.

Versneld

Maar Boeing verkoopt amper nieuwe 747’s. Er staan er eind november 2014 nog 39 in bestelling, dit jaar is er (netto) geen enkele bestelling bijgekomen. Boeing bouwt nu 1,5 toestel per maand en daarmee zou de laatste in januari 2017 geleverd worden. Het is niet te verwachten dat Boeing de 747-productielijn openhoudt om 2 Air Force One toestellen te leveren in 2021. Wellicht komen daar nog 3 bestellingen bij als ook de Doomsdayplane wordt vervangen door de 747-8. Maar dat blijft wel heel minimaal en de luchtmacht heeft dit ook door volgens Inside Defense. De luchtmacht kijkt er serieus naar om in 2016 al een bestelling te doen zodat in 2018 er nieuwe toestellen zijn.

Alternatief

Als de 747 niet meer leverbaar is, zal moeten worden gekozen voor de 777-9X. Die is bijna even groot als de 747-8 en een stuk zuiniger. Japan is ook overgestapt van een 747 naar 777’s voor de premier. Echter heeft de 777 maar 2 motoren en de veiligheid van de president gaat doorgaans boven alles. Met één motor minder kan een 4 motorig vliegtuig nog enorme afstanden afleggen, zoals Emirates met een A380 liet zien. Een twijnt wordt lastig bestuurbaar en moet terugkeren, een viermotorig toestel kan door. Bovendien zorgt de eis dat het toestel ook van regionale vliegvelden op kan stijgen ervoor dat wat extra power snel nodig is.

China heeft 747-8’s waar ook de president in wordt vervoerd. Zou de VS dan met een 777 aankomen?

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button