fbpx
MilitairOnderwerpen

F-16’s onderscheppen bewapende Russen – video

F-16_Epke

2 Nederlandse F-16’s van de Baltic Air Policing-missie (BAP) hebben maandag 2 bewapende Russische bommenwerpers onderschept. De moderne toestellen van het type Sukhoi SU-34 Fullback vlogen onaangekondigd in internationaal luchtruim boven de Baltische Zee.
De Quick Reaction Alert bestaat uit 2 volledig bewapende F-16’s

De F-16’s begeleidden de bommenwerpers tot buiten het internationale luchtruim. De Russische toestellen vlogen in zuidelijke richting naar Kaliningrad, een Russische enclave tussen Polen en de Baltische Staten.

Geen vluchtplan

Het was de tweede onderschepping door Nederlandse F-16’s sinds het detachement op 3 september op de Poolse vliegbasis Malbork neerstreek. De eerste keer was op 12 november. Toen vloog een 4-motorig Ilyushin transportvliegtuig zonder vluchtplan het luchtruim binnen ten noorden van Estland en Litouwen.

Bewaken luchtruim

De Nederlandse Air Policing Task Force neemt met 4 F-16’s deel aan de BAP-missie, ter bescherming van het Baltische luchtruim. Ze doen dit samen met de Duitse luchtmacht in Estland en de Portugese en Canadese luchtmacht in Litouwen. Estland, Letland en Litouwen beschikken zelf niet over geschikte jachtvliegtuigen. NAVO-partners nemen daarom de bewaking van het luchtruim voor hun rekening.

Ter ondersteuning en geruststelling

Voor deze Baltic Air Policing-missie (BAP) leveren de bondgenoten om de beurt vliegtuigen. Sinds de crisis in Oekraïne zet de NAVO meer militaire middelen in Oost-Europa in. De BAP-missie laat zien dat de bondgenoten gezamenlijk optrekken. De tijdelijke versterking is bedoeld ter ondersteuning en geruststelling van de oostelijke NAVO-bondgenoten. De Nederlandse task force is tot eind deze maand operationeel in Polen.

In 2014 kwam de NAVO al meer dan 100 keer in actie voor onderscheppingen boven de Baltische Zee. Dit is 3 keer zoveel als in 2013.

Video

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button