fbpx
AirlinesOnderwerpen

“Ryanair plaatst orders 737 via belastingparadijs”

Five Ryanair 737-800 at Boeing Field

Ryanair heeft alle nieuwe vliegtuigen via een constructie gekocht om belastingvoordelen op te kunnen strijken. De maatschappij bestelde 175 737-800’s en 100 (+100 opties) 737 MAX 8 200’s. Dit meldt het Belgische L’Echo.

Luxembourg

In januari 2013 kocht Ryanair het Luxemburgse “Acapulco Participations” van een bedrijf uit Panama. Vijf dagen later krijgt het bedrijf een nieuwe naam: Aviation Finance and Leasing (AFL). Voor de zekerheid richt Ryanair ook een bedrijf met dezelfde naam op in Zwitserland. In maart krijgt AVL van Air Promotions, een fonds geregistreerd op Isle of Man, een lening van € 350 miljoen. Ryanair bevestigt deze transactie. Met het geld worden de eerste betalingen aan Boeing gedaan. Ryanair least vervolgens de vliegtuigen van AFL.

Lege huls

Op het adres waar AFL geregistreerd staat, zijn nog 50 bedrijven gevestigd. AFL heeft twee mensen in dienst. Volgens L’Echo is het dan ook een lege huls. De manager van AFL wil tegenover de krant niet reageren. Ryanair heeft op deze manier geen (vliegtuig-)kapitaal op de balans staan, dat is een normale manier van werken de luchtvaart. Ryanair voert de leasekosten als kosten op en hoeft zo minder belasting te betalen. Een ander voordeel is dat als Ryanair in de problemen komt de vliegtuigen niet in beslag kunnen worden genomen, deze zijn immers niet van Ryanair.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button