fbpx
Onderwerpen

Current Market Outlook Boeing 2014 – AKCD

AKCD2014_Boeing_1

Ook Boeing was vandaag aanwezig op de Aviation Knowledge & Career Day. Maria Laine, Director Northern Europe at The Boeing Company, vertelde dit vandaag op de AKCD in een vloeiende presentatie aan vooral Aviation Studies-studenten van de HvA.

Feiten over Boeing

Eerst een aantal feitjes over bedrijf Boeing. 61% van de omzet komt uit het fabriceren van commerciële vliegtuigen. De overige 39% komt uit het maken van defensiegerelateerd materiaal zoals Apache / Chinook helicopters, maar ook tankvliegtuigen zoals de KC-10. Wereldwijd werken er 169.000 mensen bij Boeing. Als het gaat om maken van lanceervoertuigen is het tevens de nr. 1 contractor voor NASA. Boeing is actief in meer dan 65 landen, en begint steeds meer ‘wereldwijd’ te worden. In 2013 maakte het bedrijf, onder meer eigenaar van Jepessen (bekend van onder andere de approachkaartjes van vliegvelden), een winst van 4,5 miljard dollar.

Current Market Outlook van Boeing in 2014

Onderdeel van deze presentatie was de Current Market Outlook 2014 van de Amerikaanse vliegtuigfabrikant. Boeing voorspelt hierin hoe de markt eruit ziet over 20 jaar. Ze nemen in deze verwachting alle jets met meer dan 30 stoelen mee. Zakenjet en turboprop vliegtuigen tellen dus niet mee. Boeing doet deze voorspellingen al heel lang (elk jaar). Uit de vorige voorspellingen kunnen we leren dat Boeing de markt tot nu toe vooral heeft onderschat. Met de Market Outlook van 1994 (20 jaar geleden) heeft Boeing de markt bijvoorbeeld 18% lager ingeschat, de medium market outlook van 2004 was 11% lager dan de realiteit.

AKCD2014_Boeing_2

Grote markt voor short/medium-haul vliegtuigen

In haar presentatie voorspelde de directeur van Boeing dat vooral de markt voor vliegtuigen met een enkel gangpad zoals de Boeing 737 en de Airbus A320 spectaculair zal groeien. Low Cost Airlines zullen nog groter worden aangezien deze maatschappijen de main hubs niet gebruiken, maar van regionaal vliegveld naar regionaal vliegveld kunnen vliegen. Dit opent een compleet nieuwe markt, een markt die vroeger niet eens bestond. De Boeing 787 opent ook nieuwe markten. Non stop routes die tot voorkomt niet bestonden, kunnen dankzij de Boeing 787 winstgevend worden uitgevoerd.

Aantal luchtvaartpassagiers groeit 4,2% op jaarbasis

Deze nieuwe markten zorgen ervoor dat Boeing voorspelt dat het aantal passagiers dat met het vliegtuig reist de komende 20 jaar op jaarbasis met 4,2% zal stijgen. Verder zal het aantal vliegtuigen in de wereld de komende 20 jaar verdubbelen. Vandaag de dag vliegen er zo’n 21.000 vliegtuigen rond (waarvan 12.000 Boeing vliegtuigen), in 2033 zullen dit er dus 42.000 zijn, aldus Maria Laine. Er wordt verwacht dat er in de komende 20 jaar zo’n 37.000 nieuwe vliegtuigen worden afgeleverd. Het grootste gedeelte van deze groei zal dus plaatsvinden in Azië, Afrika en China. In bestaande luchtvaartmarkten zoals Europa en Noord-Amerika zullen deze toestellen de oudere toestellen grotendeels vervangen. De echte ‘groei’ is dus vooral te vinden buiten Europa.

AKCD

AKCD is een toonaangevend evenement in de Nederlandse Luchtvaart waaraan vrijwel alle belangrijke partijen meewerken.
Ook dit jaar is Upinthesky weer media-partner. Vooraf brengen we het nieuws rond het evenement en na afloop zullen we een fotoreportage en verslagen van de verschillende presentaties publiceren. Dit alles is overzichtelijk in het dossier AKCD te vinden.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie Upinthesky

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button