fbpx
Opmerkelijk

Weer bijna botsing Russisch militair toestel in EU-luchtruim

Afgelopen vrijdag botste een Russisch militair toestel bijna met een SAS lijnvlucht.

Incident

De CRJ-200 van SAS Scandinavian Airlines was vertrokken van Kopenhagen Kastrup Airport voor vlucht 1755 om 11:12. De vlucht ging naar Poznan, Polen. De luchtverkeersleiding waarschuwde de piloten van de CRJ om 11:21: “Scanair 1-7-5-5, initial stop climb flight level 2-2-0, is due to unidentified traffic in the area.” Het ongeïdentificeerde toestel vloog op FL250 en zou de SAS van rechts naar links passeren. Een minuut later was het toestel gepasseerd en mocht SAS 1755 veder klimmen. De crew heeft het toestel niet kunnen zien omdat het achterlangs ging.

Onderschepping

Tegelijk was er een Saab JAS 39 Gripen onderweg naar het onbekende toestel voor identificatie. Volgens de Zweedse minister van defensie was het onmiskenbaar een Ilyushin IL-20 toestel van Rusland. De Zweedse minister reageert boos op een radiostation: “This is serious. This is inappropriate. This is outright dangerous when you turn off the transponder.” Rusland ontkent dat het incident gebeurd is.

ATC Audio

Twee weken geleden was er al de video van de near-miss van een Noorse en Russische straaljager.

Eerder deze week onderschepten Nederlandse F-16’s ook al een Russische straaljager boven de Baltische staten. Ook hier is een video van.

Lees UP een jaar lang advertentievrij voor €24!

Advertenties zijn helaas noodzakelijk om de redactie draaiende te houden. Advertentievrij UP lezen kan echter ook, voor €24 per jaar. Ja, ik steun UP en lees de site een jaar lang advertentievrij.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button