fbpx
Onderwerpen

AKCD: Voor een ton in 2016 een ruimtevlucht – SXC / XCOR

AKCD2014_SpaceX

Ben Droste, luitenant-generaal b.d. van de Koninklijke Luchtmacht, verzorgde de key note opening van de AKCD en deed daarin XCOR’s visie op het Nederlandse luchtruim uit de doeken. Deze is gericht op “infinity and beyond!” met het ontwikkelen van de Lynx Suborbital Spacecraft. Dit lucht-/ruimtevaartuig zal zelfstandig opstijgen, buiten de atmosfeer vliegen, en na elke vlucht weer landen op aarde.

De Lynx is bedacht voor de commerciele reusable launch vehicle (RLV) markt. Het toestel zal horizontaal stijgen en landen en na take-off zal de raketmotor de Lynx tot 100 km (330.000 ft) hoogte brengen. Het all-composite airframe maakt het toestel licht en sterk, waardoor de beoogde meerdere vluchten per dag haalbaar moeten zijn. De hitte van het terugkeren in de dampkring moet worden opgevangen door een thermal protection system op de neus en het gestroomlijnde design. De Lynx is ongeveer 9 meter lang en heeft een delta vleugel met een spanwijdte van ongeveer 7,5 meter.

Aanvankelijk zal het toestel voornamelijk voor commerciele doeleinden gebruikt worden (er zijn al 300 tickets à €100.000,- verkocht, een schijntje in vergelijking met de ticketprijzen van Richard Branson), maar het biedt ook mogelijkheden voor wetenschappelijk onderzoek. Het vaartuig biedt ruimte aan de piloot en een passagier, en er is een kleine ruimte ingericht waarin wetenschappelijke onderzoeksapparatuur meegenomen kan worden. Uiteindelijk zal de Lynx ook uitwendige vracht mee moeten kunnen nemen, waarbij het gaat om satellieten tot 15 kg.

De eerste testvlucht moet al in 2015 plaatsvinden. XCOR verwacht een jaar later de eerste commerciële vluchten aan te kunnen bieden.

Het langetermijn doel van XCOR is de luchtvaart een volledig ander gezicht geven. Hun hoop is dat het vliegen buiten de atmosfeer ook voor de commerciele lijnvluchten ingezet kan worden. Dit zou zomaar kunnen inhouden dat we in 2050 van Dublin naar Sydney vliegen in nog geen twee uur!

AKCD

AKCD is een toonaangevend evenement in de Nederlandse Luchtvaart waaraan vrijwel alle belangrijke partijen meewerken.
Ook dit jaar is Upinthesky weer media-partner. Vooraf brengen we het nieuws rond het evenement en na afloop zullen we een fotoreportage en verslagen van de verschillende presentaties publiceren. Dit alles is overzichtelijk in het dossier AKCD te vinden.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Anne Bakker

Recensent. Anne is MA in Book & Digital Media (Universiteit Leiden) en is soms op de spottersplaats bij Schiphol te vinden, uitsluitend als de patatkraam er staat. Anne is verantwoordelijk voor de boekenrubriek.

Gerelateerde artikelen

Back to top button