fbpx
OnderwerpenVliegvelden

EU betaalt € 100 miljoen voor 3 spookvliegvelden Polen

Polen heeft tussen 2007 en 2013 van de Europese Unie €615 miljoen ontvangen om drie luchthavens te moderniseren. Tenminste 100 miljoen euro ging naar drie spookvliegvelden. Dit blijkt uit onderzoek van Reuters.

©Zorro2212
©Zorro2212

Fouten

Kenners zeggen dat er bij het ontwikkelen van de luchthavens fouten zijn gemaakt, voorspellingen over de passagiersaantallen zijn totaal niet uitgekomen. Het is de vraag waar ze überhaupt op gebaseerd zijn. Meest opvallend is de herbouw van de terminal van Lodz Airport. In 2013 gingen er bijna een miljoen passagiers minder doorheen dan voorspeld. Dit lijkt niet heel veel, maar de voorspelling was 1,1 miljoen passagiers.

Spookvliegveld

Op een drukke dag landen er 4 vliegtuigen in Lodz. Toen Reuters ging kijken zat er één vrouw te wachten op een vlucht, ze had 72 stoelen voor zichzelf en kon kiezen via welke van de 5 trappen ze het vliegtuig inging. Volgens een rapport van CEE Bankwatch Network houden lokale overheden niet-rendabele vliegvelden overeind met subsidie. Luchtvaartmaatschappijen profiteren hiervan.

Waar gaat het mis?

De EU en Polen hebben afgesproken dat er voor 12 vliegvelden geld zou komen. Vervolgens zijn het lokale overheden die een verzoek indienen en dus ook bedenken hoe groot hun vliegveld moet zijn. De oud-minister die dit bedacht heeft, zegt nu dat dit de grootste fout in zijn plan was. Lokale bestuurders dachten:
[su_quote]I’m a prince in my domain, the government doesn’t tell me what I’m supposed to do, we do what we want.’[/su_quote]

Lodz heeft aan Ernst en Young een voorspelling van de passagiersaantallen gevraagd. Op vragen van Reuters hoe ze tot de voorspelling kwamen wil het adviesbureau niet ingaan. E&Y voorspelde 1,1 miljoen en het werden er ruim 300.000.

De EU gaat het systeem van subsidies op de schop gooien. Het was zo dat projecten onder de € 50 miljoen niet door de commissie van te voren getoetst hoefden te worden. De meeste Poolse projecten bleven eronder.

Bestemmingen

Zelf naar Lodz? vanaf maart gaat Adria Airways 6x per week naar Amsterdam vliegen. Een retourtje kost nog geen 100 euro. Adria vliegt ook naar Munchen. Daarnaast vliegt Ryanair vanuit een aantal bestemmingen (Dublin, East Midlands, London-Stansted, Moss/Rygge) naar Lodz. Nu er een nieuwe snelweg is zit je in 50 minuten in Warsaw.

Lees het hele artikel hier.

Lees UP een jaar lang advertentievrij voor €24!

Advertenties zijn helaas noodzakelijk om de redactie draaiende te houden. Advertentievrij UP lezen kan echter ook, voor €24 per jaar. Ja, ik steun UP en lees de site een jaar lang advertentievrij.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button