fbpx
MilitairNieuwsOnderwerpen

A330 MRTT kandidaat als opvolger KDC-10

A330MRTT_A400M

Het internationale samenwerkingsproject Multi Role Tanker Transport begint met de firma Airbus een verwervingsprocedure voor 4 nieuwe militaire tank- en transportvliegtuigen. Door toestellen gezamenlijk aan te schaffen en te gebruiken zijn ze efficiënter en goedkoper in te zetten. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert licht vandaag in een brief aan de Kamer de aanschafprocedure toe.

Europese landen hebben een tekort aan transportvliegtuigen die in de lucht kunnen bijtanken. In Europa zijn er nu 40 van 9 verschillende typen. Het multinationale project is erop gericht dat tekort te verminderen door gezamenlijke aanschaf, gebruik en onderhoud van deze vliegtuigen. Nederland leidt het Multi Role Tanker Transport-project.

F_16_refuel_KDC_10

Hennis: “Het project is een voorbeeld van vernieuwende, toekomstgerichte samenwerking van gelijkgezinde Europese landen. Het betekent dat de gezamenlijke slagkracht kan worden vergroot.”

De deelnemende landen streven naar een contract in 2016, zo schrijft de minister. In dat geval vliegen de eerste toestellen naar verwachting vanaf 2020. Nederlandse defensiebedrijven worden zoveel mogelijk betrokken bij het project.

Nederland, Polen en Noorwegen werken samen in dit project en zullen de 4 toestellen samen gaan gebruiken volgens Reuters. Het is mogelijk dat andere landen later deel gaan nemen aan het project.

Thuisbasis van de nieuwe tankvliegtuigen is mogelijk Vliegbasis Eindhoven. Daar staan nu de 2 KDC-10-tankvliegtuigen van de luchtmacht. Deze worden vanaf 2020 afgestoten. De NAVO schaft de 4 nieuwe toestellen voor de deelnemende landen aan. Het bondgenootschap zorgt ook voor het onderhoud.

In de aanbieding: KLM-staart op houten voetstuk

Nieuw in de webshop van Up: de KLM-staart op een houten voetstuk. Haal deze leuke toevoeging voor bijvoorbeeld je bureau in huis. Een must have voor alle KLM-fans! Bestel nu voor €29,95 inclusief verzending!

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button