fbpx
AirlinesOnderwerpen

Door lage olieprijzen oude vliegtuigen minder duur

KLM_747_PH_BFD

Brandstof is al snel 30% van alle kosten voor een maatschappij. Dus als de kerosine goedkoper wordt kan dat enorm schelen. De afgelopen tijd is de olie een stuk goedkoper geworden en dit vertaalt zich deels in de rekening voor de maatschappij. Maatschappijen wilden van de brandstofslurpers af, maar dit heeft nu ineens minder haast.

Voorspelling

IATA heeft eerder deze maand de winstvoorspelling voor alle maatschappijen verhoogd van 18 miljard dollar naar bijna 20 miljard. Dit komt puur door de goedkopere brandstof. De brandstofrekening kan over 2014 zo’n 2,4% lager uitvallen, en voor 2015 is de voorspelling 5,6%. Voor KLM zou dat in 2014 circa 70 miljoen betekenen.

KLM

KLM maakte donderdag bekend dat de levering van nieuwe toestellen (777’s) wordt uitgesteld om zo het kapitaal in kas te versterken. Nu de olie goedkoper is zijn de dure oude vliegtuigen waar de maatschappij nog mee vliegt (vooral de 747’s) wat voordeliger dan eerst. Het kostenverschil vergeleken met een 777 is nu minder groot.

Hedge

De prijzen gaan niet zo snel omlaag. Veel maatschappijen hebben prijsafspraken gemaakt met oliemaatschappijen. Door deze afspraken betalen maatschppijen nog prijzen van enige tijd geleden, ze zijn dus duurder uit dan als ze dagwaarde zouden kunnen betalen. Als de olieprijs juist omhaag was gegaan waren ze goedkoper uit.

Kosten

Doordat oude vliegtuigen vaak afgeschreven zijn en dus geen geld voor afbetaling kosten is het een rekensom. Hoeveel kost een nieuw toestel per maand en hoeveel kost de brandstof. Bij oudere toestellen zijn de vaste lasten voor het toestel lager en de brandstof hoger. Volgers the Wall Street Journal is een 747 weer interessant als de olie onder $80 per vat kost. Momenteel kost een vat $60.

Volatiel

Hoe lang de olie goedkoop blijft is zeer de vraag. Doorgaans grijpt de OPEC in en gaan ze minder produceren, waardoor de prijs omgaat gaat. Ook betekent het aantrekken van de economie dat er meer olie nodig is en de prijzen weer omhoog gaan. Dit kan heel snel gaan. Op de levensduur van een vliegtuig is deze (ongetwijfeld tijdelijke) dip in de prijs van brandstof toh minder interessant.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button