fbpx
IncidentenOnderwerpen

AirAsia Indonesia zeer veilige maatschappij

©Aldo Bidini
©Aldo Bidini

Ondanks de vele incidenten in de Indonesische luchtvaart is AirAsia Indonesia juist een hele veilige maatschappij.

Incidenten: 1

Er is één klein incident geweest in de historie van de maatschappij. Op 25 mei 2007 ondervond een 737-300 (PK-AWP) een harde landing op Medan. De captain nam het in de laatste fase van de landing over van de co omdat het toestel te snel ging. Het leidde tot een harde landing waarbij één band lek ging. Niemand raakte gewond.

AirAsia Indonesia

AirAsia nam in 2004 een belang in de budgetmaatschappij AWAIR en veranderde de naam in 2005 naar de huidige naam. AirAisa Indonesia vliegt vooral binnenlands, maar ook naar Singapore, Thailand, Maleisië en Australië. De nu verdwenen A320, registratie PK-AXC, is in 2008 geleverd en had circa 23.000 vlieguren in 13.600 vluchten gemaakt. Laatste onderhoud was op 16 november. Airbus zegt in een verklaring contact met de autoriteiten te hebben. De maatschappij maakt me bekend dat beide piloten zeer ervaren waren. De captain heeft 6.100 uur en de first officer 2.275 uur.
In 2007 waren alle Indonesische maatschappijen verboden naar Europa te vliegen. In 2010 is AirAsia Indonesia daar vanaf gehaald. Garuda is er met hulp van de KLM ook weer vanaf gekomen. Lion Air staat er wel nog op. Garuda en Lion Air hebben verschillende vliegtuigen verloren.

AirAsia

De hele AirAsia groep heeft een voortreffelijk veiligheidsrecord. Er is tot nu toe nog nooit een dodelijk ongeluk geweest. Er zijn wel een aantal incidenten geweest dat een toestel buiten de landingsbaan kwam. In 2001 begonnen met 2 toestellen had de gehele AirAsia groep in november 2014 170 A320’s en 20 A330’s (voor AirAsia X, lange afstand). De maatschappij heeft 291 A320’s en 98 A330’s/A350’s in bestelling staan. AirAsia is een van de grootste budgetcarriers in Azië (andere grote is Lion Air). Er zijn dochterondernemingen in Maleisië, Indonesië, Filipijnen, India en Thailand. Daarnaast heeft lange-afstandsdochter AirAsia X zelf weer dochterondernemingen in Maleisië, Indonesië en Thailand.

Meer nieuws QZ8501

In ons dossier QZ8501 vind je het laatste nieuws en de feiten op een rij over het incident met AirAsia Indonesia vlucht 8501.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button