fbpx
IncidentenOnderwerpen

Grote verschillen MH370 en QZ8501

QZ8501_MH370

Twee vliegtuigen die verdwenen zijn en in zee gecrasht, MH370 en QZ8501. Toch zijn er grote verschillen.

Intrige

Bij MH370 lijkt alles op een opzettelijke daad. De transponders zijn uitgezet en ACARS satelliet tracking systeem is zo ver als kon onklaar gemaakt. Vervolgens heeft het toestel een 180 graden bocht gemaakt en is om militaire-radar punten heengevlogen. Het toestel heeft nog uren gevlogen na het verdwijen. QZ8501 lijkt in slecht weer terecht gekomen wat het toestel vrijwel direct fataal is geworden.

Minder diep water

MH370 ligt waarschijnlijk op de Indische Oceaanbodem waar dieptes tot 4km voorkomen. De Javazee waar QZ8501 ligt is 25 tot 100 meter diep. De flight data recorders zijn uitgerust met apparatuur die een ping versturen. Deze kan tot circa 4 km opgepikt worden. In het geval van MH370 moet het zoekschip er dus recht overheen varen om het op te pikken. Bij QZ8501 kan het er 4km van verwijderd zijn.

Veel geleerd

De dagen na het verdwijnen van MH370 was er vooral heel veel verwarring en dramatische communicatie. Veel berichten spraken elkaar tegen. Bij QZ8501 is tot nu toe de focus op de zoekactie en hierover wordt duidelijk en rechtlijnig gecommuniceerd.

Afgelegen

De afgelegen plek van MH370 maakt de zoektocht enorm lastig. In de dagen dat er nog met vliegtuigen werd gezocht naar wrakstukken moesten de toestellen eerst 2 tot 3 uur vliegen (en die tijd ook weer terug) totdat ze konden beginnen met zoeken. Er was dan nog maar brandstof of enkele uren te zoeken. Ook lang niet alle toestellen konden die afstand aan. Juist de langzaam vliegende toestellen wil je inzetten, zoals turboprops. Maar voor veel types was de vliegtijd te lang. Bij QZ8501 is het dichtstbijzijnde vliegveld op 200km. Er kan dus de hele dag gezocht worden.

Geen mysterie

Premier van Australië, Tony Abbott, zei het al voor de radio: bij QZ8501 lijkt weinig mysterie te zijn. Dit was wel anders bij MH370, waar het vanaf het begin al raar was met meerdere theorieën.

Meer nieuws QZ8501

In ons dossier QZ8501 vind je het laatste nieuws en de feiten op een rij over het incident met AirAsia Indonesia vlucht 8501.

Meer nieuws MH370

Al ons nieuws over de verdwenen 777 vind je hier.
De feiten van MH370 op een rij.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button