fbpx
IncidentenOnderwerpen

Virgin 747 veilig geland met deel landingsgestel ingeklapt – Video’s en foto’s

©Jordi Blumberg/Youtube
©Jordi Blumberg/Youtube

Een Virgin Atlantic 747-400 kon een deel van het hoofdlandingsgestel niet uitklappen.

Niet uitklappen

Het vliegtuig was 11:44 lokale tijd vertrokken naar Las Vegas vanaf Londen Gatwick als vlucht VS43. Er zouden 400 mensen aan boord zijn. Toen het net boven de Atlantische Oceaan was is het rondjes gaan vliegen en vervolgens teruggekeerd naar Gatwick. Daar is het toestel laag overgevlogen, maar niet geland.
Vervolgens heeft het boven land weer een flink aantal rondjes gevlogen en om kwart voor 4 nog een low-pass gemaakt op Gatwick. Vaak gebeurt dit als er een probleem is met het landingsgestel. Vanuit de toren wordt dan gekeken hoe het er voor staat. Op meerdere foto’s is te zien dat 1 van de 4 hoofdlandingsgestel ‘armen’ niet uitgeklapt is, aan de rechterkant in de vleugel.

Non standard landing

Na bijna 3 uur cirkelen is het besluit genomen een ‘non-standard landing’ gaat maken. Dit is nog net voordat het donker gedaan. Er stonden brandweer en 20 ambulance’s klaar. Er zouden 400 mensen aan boord zijn.

Het vliegtuig is veilig geland. Het veerde 1x nog iets op en kon toen rustig tot stilstand komen. Ruim voor het einde van de landingsbaan stond het toestel stil, maar niet helemaal horizontaal.

Er is een trap aangerukt en bussen stonden al binnen enkele minuten klaar. Het toestel staat op de enige landingsbaan van het vliegveld. Gatwick is gesloten voor alle verkeer tot het vliegtuig weggehaald is. De meeste vluchten wijken uit naar Stansted.

Verslag

Een passagier zegt tegen SkyNews dat het zeer rustig ging en dat de landing rustiger ging dan andere landingen die hij meegemaakt had. Zo’n twee uur voor de landing is wel de noodlanding-procedure en zitpositie doorgenomen. De passagiers was verteld dat er een hydraulisch probleem was. De crew beleef extreem rustig en dat zorgde er voor dat alle passagiers rustig bleven.

Video safety instructie

Video’s landing

#vs43 safe landing

A video posted by Rhys matthews (@r7m__) on

Virgin_Atlantic_747_problemen

1997

In 1997 maakte een Virgin Atlantic A340 een landing met een deel van het hoofdlandingsgestel.

https://www.youtube.com/watch?v=NprTbTVl1Uk

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button