fbpx
IncidentenNieuwsOnderwerpen

Lichamen en crashsite QZ8501 gevonden

De rampplek van vlucht QZ8501 is gevonden, het is niet ver verwijderd van de laatst bekende locatie van de A320. Er zijn lichamen gevonden en wrakstukken. Inmiddels zouden meer dan 40 slachtoffers geborgen zijn, volgens de Indonesische marine. Indonesië maakt bekend ook vannacht door te gaan met de berging. Er zijn meerdere marineschepen naar de plek gestuurd.

Verloop zoekactie

Al snel na het begin van de zoekactie vanochtend (lokale tijd) werden enkele wrakstukken gevonden door een C-295 vliegtuig. Meerdere vliegtuigen zijn er gaan zoeken. Niet veel later werd er een deur en meer wrakstukken gevonden.

Het Search and Rescue (SAR) team zei 95% zeker te zijn dat he onderdelen van de AirAsia Indonesia Airbus A320 waren. Ze maakten dit vooral op uit de kleuren van de wrakstukken.

Lichamen gevonden
Weer een volgende vlucht vond drijvende lichamen. Een luchtmacht piloot zegt in Indonesische media tientallen lichamen gezien te hebben. Ondertussen was het Indonesische marineschip KRI Bung Tomo naar de plek gevaren. Met de helikopter van dit schip is verder gezocht en die vond tenminste 6 lichamen. Deze zijn aan boord van het schip gebracht.

De Indonesische TV laat beelden van enkele lichamen zien. Te zien is dat de slachtoffers bijna geen kleren aanhebben. Er gaan ook onbevestigde geruchten dat er lichamen met zwemvesten aan gevonden zijn.

Locatie

Locatie_ramp_QZ8501_upinthesky

Op meerdere plekken zijn wrakstukken gevonden. Eén plek is 10km verwijderd van de laatst bekende locatie. De andere plekken zijn 100 tot 150km van de laatst bekende plek verwijderd. Hier zijn ook de lichamen gevonden. Deze plek ligt 190 kilometer verwijderd van Pangkalan Bun op Borneo.

Het vliegveld van dit stadje, Iskandar Airport is het dichtstbij. De verwachting is dan ook dat dit vliegveld een belangrijke rol zal gaan spelen. Het heeft een 1650 meter lange landingsbaan. Vliegtuigen tot circa een 737/A320 kunnen er landen.

Onderzoek

Vanuit onder andere Singapore en de VS is specialistische apparatuur onderweg om de flight data recorders te vinden. Deze recorders sturen een ping uit die de apparatuur tot circa 4km kan horen. De ping wordt gedurende een maand uitgezonden. De zee is 25-30 meter diep en de luchtmacht zegt een schaduw te hebben gezien in het water wat het toestel zou kunnen zijn.

Nabestaanden

Nabestaanden zijn gevraagd naar Surabaya Juanda Airport te komen. Daar krijgen ze meer informatie. De taferelen zijn hartverscheurend. Er zijn veel mensen gekomen en die zijn diep bedroefd. Changi Airport zegt bezig te zijn reizen te regelen voor nabestaanden die naar Surabaya willen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button