fbpx
IncidentenOnderwerpen

QZ8501 reddingsactie moeizaam door slecht weer

Emergency_Slide_QZ8501

Indonesië is met met veel mensen en materieel aan het zoeken naar slachtoffers van rampvlucht QZ8501. Ook wordt gezocht naar de zwarte dozen van de A320 van AirAsia Indonesia en delen van het vliegtuig. De operatie ging vandaag moeizaam door het slechte weer. In totaal zijn nu 10 lichamen geborgen. Inmiddels is het weer donker in het gebied.

Lichaam_QZ8501_marine_Lekir

Slachtoffers

In sector 1 zijn einde van de middag 3 lichamen gevonden door marineschip KD Pahang. Ze drijven in het water en worden nu geborgen.
Eerder zijn er 7 lichamen uit het water gehaald, 4 mannen en 3 vrouwen. Eén van de vrouwen is een cabin attendant. Indonesië heeft meerdere marineschepen met helikopters in het gebied. Tevens staan er 90 duikers klaar. De zee op de crashsite is niet diep, zo’n 30-50 meter. Eerder vandaag was er het bericht dat een slachtoffer een reddingsvest om had. Het hoofd van de reddingsoperatie heeft dit nu tegengesproken. Er was een man gevonden en een reddingsvest. De man had dit vest niet om.

De gevonden slachtoffers gaan per marine heli naar Iskandar Airport. Vanaf daar worden ze per vliegtuig naar Surabaya vervoerd. Daar staan ambulance klaar om ze naar een ziekenhuis 10km verder voor identificatie te brengen. In Surabaya komen ze waarschijnlijk in lijkkisten aan en niet in bodybags. De politie zal de DNA-tests doen. Bij het ziekenhuis staan koelcontainers klaar om tot 150 lichamen beter te kunnen bewaren. De meeste familie die in Singapore zit is inmiddels in Surabaya aangekomen.

Vliegtuigwrak

Met sonar probeert Indonesië het vliegtuig te vinden. Er zijn beelden gemaakt van iets dat waarschijnlijk het vliegtuig is. Er is een groot donker object te zien in de buurt van waar lichamen en drijvende wrakstukken gevonden zijn. Het is nog onduidelijk of het ook echt het vliegtuig is. Het ligt 3,5km van de plek waar gisteren meerdere kleinere wrakstukken dreven. Wellicht ligt het toestel ondersteboven, zo denkt de marine.

KD_Lekir_QZ8501

Er is uitgeklapte een emergency slide gevonden. Het hoofd van de marine benadrukt dat niet duidelijk is of deze door mensen is geactiveerd of dat dit automatisch gebeurd is bij impact. Er staat een harde stroming in de Javazee. De lichamen die vandaag gevonden zijn waren 50 km verwijderd van de gister gevonden lichamen.

Slechte omstandigheden

Er is niet alleen een harde stroming, de omstandigheden zijn sowieso slecht. Er zijn golven van 2 tot 3 meter hoog, het regent en er staat een harde wind. Door deze omstandigheden kunnen de duikers nog niet ingezet worden. De president heeft verklaard dat de eerste prioriteit bij het bergen van lichamen ligt.

Verloop

In de middag van 1 januari komt het Singaporese reddingsschip Swift Rescue aan. Aan boord is een afstandsbestuurbaar onbemand duikbootje. Dit apparaat is uitgerust met camera’s en grijparmen voor kleine voorwerpen. Het moet gaan helpen het vliegtuigwrak te vinden. Duikers kunnen momenteel door het slechte weer niet ingezet worden.

Het zoekgebied is in 4 sectoren opgedeeld van elk 28x56nm (50x100km). In sector I bevinden zich 6 schepen, in II zijn 4 schepen en in sector III & IV zijn 5 schepen. De nu 7 gevonden lichamen zijn aan boord van 4 verschillen schepen die in 3 verschillende sectoren liggen.

zoek_sectoren_QZ8501_dag3

Meer nieuws QZ8501

In ons dossier QZ8501 vind je het laatste nieuws en de feiten op een rij over het incident met AirAsia Indonesia vlucht 8501.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button