fbpx
IncidentenOnderwerpen

QZ8501 mocht niet vliegen & grote wrakstukken gevonden

Niet toegestaan

Het Indonesische ministerie van Transport maakte vandaag bekend dat het toestel niet had mogen vliegen die zondag. De route permit die was afgegeven stond niet toe dat de vlucht op zondag werd uitgevoerd. AirAsia Indonesia mag de route alleen op maandag, dinsdag, donderdag en zaterdag vliegen. Tot oktober 2014 had AirAsia weltoestemming elke dag te vliegen. Waarom dit is teruggebracht is niet duidelijk. Indonesië heeft nu de toestemming voor de gehele route bevroren en onderzoekt waarom op zondag gevlogen is. Tot die tijd mag AirAsia de route niet vliegen. Waarom het toestel wel heeft mogen opstijgen maakt onderdeel uit van het onderzoek. In Singapore was wel toestemming voor de zondagvlucht.

Vanaf maandag gaat Indonesië alle routes van AirAsia Indonesia onderzoeken.
Er is een mogelijkheid dat de gehele licentie van Airasia in Indonesië wordt ingetrokken volgens het hoofd van de Indonesische Onderzoeksraad.

Grote wrakstukken gezien

De Indonesische Search and Rescue (SAR) maakt bekend dat er op sonarbeelden viergrote wrakstukken gezien zijn. De grootste is 18 bij 5 meter. Ze liggen vlak bij elkaar op een diepte van 30 meter. De vondst komt samen met een oliespoor, op dezelfde dag gevonden. Er is direct geprobeerd een onbemande onderzeeër in te zetten om beelden te maken van de wrakstukken. Door de sterke stroming is het niet gelukt deze te besturen en is het apparaat weer uit het water gehaald. Deze stroming van 2 knopen zorgt er ook voor dat er nog altijd geen duikers ingezet kunnen worden. Een duiker kan in principe in een stroming tot 0,5 knopen werken.

Slachtoffers

Vandaag zijn geen slachtoffers uit zee gehaald. Een hoge marineofficier noemt de zee erg moeilijk om te opereren. Er zijn tot nu toe 30 lichamen geborgen, 4 daarvan zijn geïdentificeerd. Op een aantal lichamen zal autopsie worden gepleegd. In ieder geval geldt dit voor de piloten.

Slecht weer

Het weer is nog steeds slecht en zorgt ook zaterdag voor problemen. De golven zijn tot 4 meter hoog en het waait nog altijd erg hard. Voor zondag is het voorspelling iets beter, golven van 1,5 tot 2 meter.

Versterking

Rusland heeft bekend gemaakt 22 duikers in te kunnen zetten en een grote onbemande onderzeeër meegenomen te hebben. Ook is er een amfibie-vliegtuig overgekomen, een Beriev Be-200. Het toestel kan opereren op zee met golven tot 1,3 meter hoog. Het toestel kan kleine opbjecten aan het wateroppervlak zien en grotere objecten op de bodem. De onbemande onderzeeër kan bij sterkere stroming opereren dan de meeste anderen, omdat hij een stuk zwaarder is.
De VS heeft een tweede marineschip ter plaatse.

Meer nieuws QZ8501

In ons dossier QZ8501 vind je het laatste nieuws en de feiten op een rij over het incident met AirAsia Indonesia vlucht 8501.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button