fbpx
AirlinesOnderwerpen

Qatar wil als eerste zwarte doos in de cloud

Qatar_a350

Qatar Airways maakt op een persconferentie ronde A350 bekend dat ze met een leverancier samenwerken om de data die naar de zwarte dozen gaat live te streamen naar servers op de grond.

Momenteel is er een systeem van onder andere Inmarsat dat op gezette tijden of bij bepaalde gebeurtenissen (bijvoorbeeld als het vliegtuig van de route afwijkt) de data verstuurt. Onder andere Air France en Lufthansa werken met dit systeem. Qatar is aan het testen om continu de data te versturen. Als het werkt en de problemen zijn uit het systeem wil Qatar de eerste zijn die dit in al haar toestellen opneemt.

De data gaat rechtstreeks naar het operatie-centrum van de maatschappij. Voorlopig wordt alleen nog getest met de flight data recorder, hierin gaan alle gegevens van het vliegtuig. Er is ook nog een cockpit voice recorder die opneemt wat er in de cockpit gezegd wordt en aan geluiden zijn.

Maatschappijen willen niet aan het streamen van de data via de satelliet omdat dat duurder is dan de ouderwetse ‘black box’

Uit handen piloten

De CEO van Qatar bevestigt op de persconferentie nogmaals zijn standpunt dat het tracken van vluchten geheel uit handen van piloten moet worden genomen. Het moet onmogelijk worden om bijvoorbeeld de transponder uit te zetten.

Voice Recorder

Momenteel is het zo dat de cockpit voice recorder (CVR) maximaal een uur opneemt, langer terug kan niet afgeluisterd worden. Dit is omdat piloten zich tegen de CVR verzetten, onder andere vanwege hun privacy. Stel de CVR van MH370 wordt gevonden dan is dit waarschijnlijk nutteloos. Juist na opstijgen zijn er waarschijnlijk voor het onderzoek interessante dingen gebeurt. Daarna heeft het toestel nog uren gevlogen, dus de gesprekken rond het uitzetten van de transponder en ACARS kunnen niet teruggeluisterd worden.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button